Треба створити спільну конституційну комісію, мета якої позбутися неузгодженостей в Основному Законі держави. На цьому наголосив Президент Віктор Ющенко під час учорашньої всеукраїнської наради «Україна: регіональні акценти» за участі голів обласних та районних державних адміністрацій і представників уряду.

На чолі комісії, на його переконання, не повинні стояти люди, які представляють верхівку політичної влади країни. Натомість своє слово в даному разі мають сказати політологи, громадські діячі, журналісти.

Президент підтвердив свою позицію стосовно наявності в країні досить глибокої політичної кризи.

Водночас глава держави наголосив, що не є прихильником силових варіантів виходу з кризових ситуацій. Ключові проблеми, на його думку, мають вирішуватися в рамках політичного діалогу. «Але політичного діалогу сьогодні не існує, він ігнорується», — констатував він.

Відтак, на переконання глави держави, єдиним демократичним шляхом для вирішення проблемних питань залишається Конституційний Суд.

На нараді також обговорювали надзвичайно актуальні теми для регіонів, насамперед соціального спрямування, міжбюджетні відносини, ситуацію у ЖКГ.

Президент акцентував увагу на темі освіти. Нині, за статистикою, 50 відсотків дітей дошкільного віку не відвідують дитячих садків. Віктор Ющенко запропонував розробити головами місцевих адміністрацій дворічний план розвитку дошкільних навчальних закладів.

Говорячи про компютеризацію шкіл, В. Ющенко відзначив позитивну динаміку в цій сфері. Глава держави також наголосив на необхідності провести генеральну інвентаризацію систем опалення у школах. За його словами, до вирішення цього питання можна залучати колишніх випускників шкіл, які мають можливості і бажання допомогти своєму навчальному закладові. «В діалозі з бізнесом та іншими ініціативами ми можемо знайти багато рішень», — переконаний Президент.

***

Того само дня, як передає прес-служба глави держави, Віктор Ющенко зустрівся з суддями Конституційного Суду України. Президент наголосив, що зустріч викликана критичною масою фактів порушення прав громадян України та їхнього волевиявлення. Глава держави висловив упевненість, що діяльність Конституційного Суду лежатиме поза політикою, оскільки на суд сьогодні покладено виняткову відповідальність.

Нині на розгляді в Конституційному Суді перебувають подання народних депутатів, уряду, Президента з нагальних питань, які виникли у звязку із впровадженням конституційної реформи, серед яких про імперативний мандат народного депутата, легітимність уряду та конституційність закону «Про Кабінет Міністрів». На думку Президента, вирішення цих питань покладе край неоднозначному застосуванню норм Основного Закону, спробам деяких політиків використовувати Конституцію на власний розсуд і у власних інтересах.