Завдання міжпарламентської комісії налагодження ефективного та взаємовигідного діалогу з Білоруссю. На цьому наголосив заступник глави українського парламенту, співголова міжпарламентської комісії із співробітництва Верховної Ради України з Національними Зборами Республіки Білорусь Микола Томенко під час зустрічі з головою Палати представників Національних Зборів Володимиром Конопльовим у Мінську.

Нині, зазначив Микола Томенко, треба активізувати міжпарламентське співробітництво між Україною та Білоруссю. (Попередньо планується, що міжпарламентська комісія проводитиме свої засідання двічі на рік).

Під час першого засідання міжпарламентської комісії, як повідомила «Голосу України» прес-служба М. Томенка, сторони констатували пожвавлення економічних звязків між країнами, збільшення товарообігу та активізацію міжрегіональної співпраці.

Водночас Микола Томенко звернув увагу на питання прикордонного співробітництва. «Досі Національні Збори Білорусі не ратифікували договір між Україною та Республікою Білорусь стосовно державного кордону. Це гальмує завершення договірно-правового оформлення українсько-білоруського кордону та створює проблеми в прикордонному співробітництві», — зауважив заступник Голови Верховної Ради.

Він запропонував депутатам Національних Зборів, які опікуються проблемами екології, наступного місяця в місті Славутичі провести спільне засідання за участю представників парламентських комітетів, профільних міністерств та керівників органів місцевого самоврядування, щоб окреслити реальні шляхи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи у певних регіонах України та Білорусі.

Заступник Голови Верховної Ради також запропонував у травні провести разом міжнародний семінар з розвитку фізичної культури, спорту та пропагування здорового способу життя.

Співпраця з Білорусією, на переконання Миколи Томенка, для забезпечення енергетичної безпеки не лише двох країн, а й всієї Європи, дуже перспективна.