«Управлінська компанія «Брянський машинобудівний завод» стала переможцем конкурсу з продажу 76 відсотків акцій ВАТ «Луганськтепловоз», придбавши їх за 292,505 мільйона гривень (57,9 мільйона доларів США).

Повідомлення про це Фонд держмайна розповсюдив минулої пятниці, й воно мало ефект блискавки в ясну погоду. Заступник глави Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Олександр Бондар охарактеризував цей факт як безпрецедентний в історії української приватизації, посилаючись на відсутність жодного повідомлення про відновлення конкурсу після судових заборон.

Зі свого боку, брокер компанії Concord Capіtal Анастасія Назаренко констатувала, що продаж держпакета акцій ВАТ «Луганськ-тепловоз» відбувся за ціною, яка поступалася ринковій щонайменше на 50 відсотків. Зрозуміло, оскільки його середня біржова (y ПФТС) вартість на цей момент становила щонайменше 82 мільйони доларів США, а не 57,9 мільйона.

Нарешті, сама процедура проведення торгів перевертає всі уявлення про відкритість, неупередженість і змагальність претендентів на купівлю активів монопольного виробника магістральних вантажних тепловозів на нашому ринку. Нагадаємо, в торгах брали участь лише дві російські компанії (Брянський і Деміховський машинобудівні заводи), а українські (ВАТ «Марганецький гірничозбагачувальний комбінат» і ВАТ «Дніпровагонмаш») до торгів не допустили.