Таку думку висловив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко минулої суботи в Камянці-Подільському на Хмельниччині. Там, як ми вже повідомляли, відбувся «круглий стіл»: «Проблеми вдосконалення законодавства щодо діяльності місцевого самоврядування в Україні» (на знімку). На розмову до міста прибули голови обласних рад, керівники міст із шести областей.

Є ідея, щоб у всіх куточках України ми збирали представників місцевих громад і виробили свої підходи до реформи для запровадження реального демократичного європейського самоврядування. Фактично немає жодного документу стратегічного характеру в цьому полі. Тож саме місцеве самоврядування має взяти ініціативу в руки і напрацювати бачення питання, наголосив заступник Голови Верховної Ради.

На думку голови Хмельницької обласної ради Івана Гладуняка, необмежені можливості, які є в місцевого самоврядування вже сьогодні, стримуються фінансуванням. Треба прийняти новий закон про комунальну власність і чітко виписати, що саме відноситься до неї, і не вкладати кошти громади в те, що може бути відчужене. Слід унеможливити голосування депутатів із питань, до яких вони мають власний бізнесовий інтерес. Міські голови перенавантажені повноваженнями, їм треба дати можливість працювати суто як керівникам громад.

Голова Чернігівської обласної ради Наталя Романова вважає, що настав час впровадити принцип субсидіарності з повноваженнями на місцях, щоб функції відповідали можливостям, які є на місцевому рівні. На місцях є два центри: міські ради та обласні, і люди дезорієнтовані, куди саме звертатися з тих чи інших питань. Часто стосунки між радами залежать від особистих взаємин, які не завжди дружні. Система місцевого самоврядування розбалансована.

Як зменшити конфлікт між радою та міським головою? Для Камянця-Подільського, сказав міський голова Олександр Мазурчак, такої проблеми не існує. Є інша: фінансування. У місті на 10 тисяч населення 46 лікарів, а в районі — 27. Виходять перекоси. Багато проблем із землею, яку займали військові частини, їх тепер уже нема, а орган місцевого самоврядування не має права взяти цю землю, впрорядкувати її.

Фото автора.