Депутати Запорізької міськради звернулися до Верховної Ради України з проханням навести порядок на ринку тендерних закупівель і внести зміни в чинне законодавство. На їхню думку, те, що організатори тендерів «підсовують» бюджетним установам та організаціям кота в мішку ще півбіди. Справжня біда полягає в тому, що за участь у торгах доводиться викладати чималі гроші. А будь-які намагання місцевих органів влади врятувати бюджетні кошти від паразитичних структур суворо караються згідно із законом. До того ж на тривалий період блокується процес забезпечення життєдіяльності території або регіону.

Неминучість колапсу змусила терміново скликати позачергову сесію Запорізької міської ради, на якій було розглянуто кризову ситуацію у сфері державних закупівель. Після бурхливого обговорення цього питання депутати дійшли висновку, що вимоги Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», який істотно змінив систему державних закупівель, призвели до дестабілізації функціонування бюджетних організацій та установ, зокрема, галузей освіти й охорони здоровя, а також субєктів господарювання, котрі надають послуги і виконують роботи за рахунок бюджетних коштів.

Як відомо, всі права на розміщення інформації про проведення тендерів передано ТОВ «Європейське консалтингове агентство», власнику веб-порталу «Державні закупівлі України». За словами начальників управлінь: комунального господарства Олега Дорофеєва, капітального будівництва Івана Сухомлина, охорони здоровя Надії Севальнєвої, освіти Дмитра Секиринського, у 2007 році фактично припинено закупівлі медикаментів для лікарень, продуктів харчування для пільгових категорій населення, учнів загальноосвітніх шкіл і вихованців дошкільних закладів, а також послуг, повязаних із оздоровленням ветеранів та інвалідів. Як зазначила заступник міського голови Наталія Новак, попередні звернення до парламентаріїв ні до чого не привели.

Водночас у кулуарах тільки й говорять про потужну корупційну схему. Мовляв, все продумано й прикривається на найвищому державному рівні. Головною причиною кризи в державних закупівлях, на думку депутатів міськради, стали руйнівні дії мережі комерційних фірм та громадських організацій, до якої, зокрема, входять «Європейське консалтингове агентство», «Центр тендерних процедур», «Центр тендерних процедур регіони», ПП «Агентство з питань гарантій та інвестицій», а також Тендерна палата України. Монополія на розміщення інформації про державні закупівлі та право працювати «за власним регламентом», які отримало за невідомі заслуги ТОВ «Європейське консалтингове агентство», призвели до нечуваної сваволі. Приймаючи для оприлюднення повідомлення про торги, воно вимагає сплатити за кожний пакет тендерної документації від 500 до 7500 гривень, хоча це не передбачено законом, а якщо інформація не буде розміщена в мережі Інтернет, торги відміняються.

І нікого не цікавить, що тендерну документацію готують самі замовники товарів та послуг. Головне злупити з них побільше грошей. В яку це суму виливається для багатостраждального бюджету, важко підрахувати, але тільки запоріжці в 2007 році мусять сплатити ТОВ «Європейське консалтингове агентство» за юридичний супровід договорів майже чотири мільйони гривень.

Ще одна особливість цього процесу поява на фронті закупівель своєрідних загоничів, котрі виганяють потенційних жертв під постріли «мисливців за бюджетними коштами». Якщо, скажімо, якась із установ вирішила зачекати з оприлюдненням інформації, тут же зявляється претендент, який начебто хоче взяти участь у торгах. Скажімо, громадська організація інвалідів «Проміньбуд» з Києва заявила аж шість позицій у тендерних процедурах управління комунального господарства, але своїх пропозицій так і не надала. Втім, потім поскаржилася Спеціальній контрольній комісії з питань державних закупівель при Рахунковій палаті України та Тендерній палаті України, і торги були призупинені на 20 днів. Таким само забороненим прийомом вибито з торгів запорізьку міську багатопрофільну дитячу лікарню №5, інші підприємства.

Найближчим часом ситуація, переконані депутати Запорізької міськради, не поліпшиться і тому звернулися до Верховної Ради. Найвищий законодавчий орган просять терміново втрутитися в дії ТОВ «Європейське консалтингове товариство», припинити тиск з боку власників інформаційних систем та прискорити прийняття нової редакції Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», яка на ділі забезпечувала б прозорість державних закупівель, економічну конкуренцію, раціональне використання бюджетних коштів та можливість розміщення інформації на веб-сайтах замовників органів державної влади й місцевого самоврядування.

Нас загнали в жорсткі рамки і фактично паралізували роботу міських комунальних служб, сказав у інтервю «Голосу України» Запорізький міський голова Євген Карташов. Але всякому терпінню приходить край. Міськвиконком не раз звертався з цього приводу до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Антимонопольного комітету, Рахункової і Тендерної палат, а також у державні контролюючі органи, однак наші прохання і пропозиції до уваги не беруться. Тому ми були змушені скликати позачергову сесію міськради і заявити про наболіле на повний голос.

Запорізька область.