Я часто буваю на Житомирщині, бо тут, в Ємільчиному, починав свою трудову біографію, зазначив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, прибувши з робочою поїздкою до Житомира. Під час зустрічі з головою обласної ради Іриною Синявською, головою ОДА Юрієм Павленком, керівниками фракцій облради (на знімку) було обговорено актуальні проблеми взаємодії різних гілок влади та політичних сил.

Відмовитися від старої системи управління

Олександр Мороз не раз повертався до вражень від поїздки на Вінниччину, де побував за два дні до того. За соціально-економічним розвитком сусідня область у трійці лідерів. А Житомирщина за рейтингом «прописалася» в нижніх рядках списку. О. Мороз переконаний: то тільки здається, що це бідний край, насправді потенційні можливості регіону великі. Адже в надрах приховуються такі багатства, які рідко де можна знайти. Область багата лісами. Якщо повною мірою цим розпорядитися, відродити льонарство, картоплярство, освоїти виробництво біопалива, використати транзитні можливості області, ситуація значно зміниться.

Але для цього треба розбудити ініціативу, дати можливість територіям розвиватися. Потрібно децентралізувати владу політична реформа має рухатися так, як намічено. Не може бути повернення до старої системи управління. Голова Верховної Ради переконаний: парламент проголосує за зміни до Конституції, що відкриє шлях до прийняття цілої низки законів. Треба буде переглянути закон про місцеве самоврядування з розширенням функцій і статусу виконкомів, змінити Бюджетний кодекс, податкове законодавство, законодавство про адміністративно-територіальний устрій тощо. Щоб люди бачили: на місцях діє чітко сформована влада, яка працює на задоволення інтересів громади. Тим самим, зазначив О. Мороз, українська система влади буде адаптована до європейської, адже без такого кроку всі слова про євроінтеграцію порожні розмови. Після цих змін місцева представницька влада перебуватиме під безпосереднім контролем виборців.

Партійного диктату не буде

Олександр Мороз нагадав, що Венеціанська комісія дуже жорстко поставилася до новації про імперативний мандат, котра пройшла через Верховну Раду. Доповідь, яка була зроблена з цього приводу, сприйнята з розумінням. Зареєстровано проект закону про внесення змін до закону про статус депутатів місцевих рад. Голова Верховної Ради переконаний, що він буде прийнятий. А це означає, що партійного диктату, який навязується сьогодні деким на місцях, не буде. Як зазначив О. Мороз, суспільство не повинно брати на себе відповідальність за те, за що мусить відповідати партія: формуючи список кандидатів у депутати, треба думати, кого туди включати.

Де криза?

Олександр Мороз назвав неаргументованими висновки про дисбаланс влади, про кризу тощо. Адже працює інститут Президента, уряд, законодавчий орган, а між Кабінетом Міністрів і Верховною Радою немає непотрібного тертя. Як підтвердження того, що політичної кризи немає, він навів такий приклад: на минулій сесії було прийнято 138 законів, за 108 з них проголосувало більше 300 депутатів.

Жодного імпічменту, запевнив О. Мороз, не буде. Жодного прийняття нового тексту Конституції, а тим паче референдумом, що не передбачено в Конституції, також не буде. Президент демонструє готовність до співпраці. Після зустрічі з ним створено робочу групу, щоб у плані роботи Верховної Ради ті законодавчі акти, які викликають конфлікти, гостру політичну дискусію, перенести на кінець сесії. А наблизити розгляд тих, що є пріоритетними для держави.

Треба дивитися, куди кличуть барабани

Заклики до барабанного бою прискорять формування широкої коаліції національної єдності, переконаний О. Мороз. Відповідаючи на запитання журналістів про його ставлення до «Народної самооборони», Голова Верховної Ради назвав Ю. Луценка безумовно талановитою людиною, яка володіє гострим словом. Але в політиці це не найголовніше, бо треба дивитися, що за словами, тому він переконаний: люди швидко розберуться, що в закликах, які лунають, «субєктивного — 99,5 відсотка», бо звучать абсолютно необґрунтовані звинувачення. А мета боротьба за владу. Водночас обшук на квартирі Луценка було названо абсолютно помилковим, шкідливим ходом, бо «ті, хто ініціював цю справу, вийдуть на нуль у результаті».

Прискорить формування широкої коаліції і те, що серйозним людям ніяково, коли їх змушують захоплювати електрощитову чи по команді то заходити в зал засідань, то виходити з нього. І це замість того, щоб розвязувати проблеми, які хвилюють виборців.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.