«Важко в навчанні, легко в бою», — говорив на прес-конференції міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко.

За його словами, погані знання є цілком законною підставою для того, щоб попрощатись зі студентською лавою. А «відсів» у вузах був завжди. Останнє нововведення, за його словами, підвищить престиж українських дипломів і саму якість вітчизняної освіти. «Києво-Могилянська академія вже 12 років здійснює цей відбір, і тут немає проблеми», — переконує міністр і тут-таки згадує про декілька «але».

Одне з них повязане з проблемою працевлаштування тих, хто залишиться за бортом вузу з дипломом бакалавра. Для них, за словами С. Ніколаєнка (на знімку), протягом року буде розроблено більш як сотню нових кваліфікацій. З огляду на тривалий «перехідний період» для деяких вузів зробили виняток.

У тих закладах, де виникло тертя зі студентами, ми дозволили зарахувати їх до магістратури за результатами простих підсумкових іспитів, каже Станіслав Ніколаєнко.

Торік коштом державного бюджету здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра більш як 107 тисяч осіб. Ще пять тисяч отримали такий диплом за сприяння місцевих бюджетів. 287 тисяч продовжили навчання за програмами спеціаліста і магістра. В майбутньому Міносвіти обіцяє не зменшувати кількість бюджетних місць ані для бакалаврів, ані для магістрів.

Є в Станіслава Ніколаєнка новини і для викладачів. Міністерство підготувало наказ про підвищення заробітної плати, згідно з яким професор до кінця року отримуватиме на 300 гривень більше, ніж нині. А середня зарплата у вузах зросте до 1850—1900 гривень.

Невелика група молодих людей біля місця проведення прес-конференції протестувала проти планів Міносвіти.