Передусім фінансову

Двовладдя в державі щодалі поглиблює дестабілізацію в суспільних процесах, отож влада має належати радам, і задля цього слід прискорити другий етап конституційної реформи. Такими висновками були пройняті виступи учасників форуму депутатів місцевих рад, що пройшов у Херсоні. Півторатисячне зібрання по телефону з борту літака вітав Адам Мартинюк. Шалений буревій, що гуляв над півднем України, так і не дав змогу Першому заступнику Голови Верховної Ради взяти участь у форумі.

Слово учасникам форуму.

Володимир Демьохін, голова Херсонської обласної ради:

Херсонщина виступила з ініціативою проведення масштабного форуму представників місцевого самоврядування. Проблема, що постає на шляху вирішення питань громади, відсутність чіткої владної лінії. Доходить до абсурду: голова облдержадміністрації в суді оскаржує вимоги ради заслухати на сесії, як він виконує делеговані повноваження.

Олег Зінченко, сільський голова Новодмитрівки Великоолександрівського району:

Працюючи сільським головою пять років, я кожен день думаю: де взяти кошти? Отож проблему слід вирішувати нагально і вдосконалювати реформу з метою повного фінансового забезпечення. Чому для сільського жителя Київ встановлює прожиткові витрати на рівні 60 грн.? Зараз на сільського голову перекладають функції управління сільським господарством. Треба вносити зміни, але вносити за участі сільських голів. Сільський голова відповідає за все. Потрібен закон про сільських голів. Я хочу працювати, а не бути прохачем.

Олександр Гавриш, міський голова Скадовська:

Ми не відчуваємо, що впливаємо на життя громади. Взяти таке нагальне питання, як земля. Але цим питанням займаємося не ми, а суди. Суддя пише: зобовязати голову віддати такому-то скільки-то землі і вимагає проголосувати поіменно. А виконавча служба приходить на сесію і фіксує, хто з депутатів не так проголосував, щоб потім притягти до відповідальності.

Сергій Каністратенко, голова Іванівської районної ради:

Якщо проаналізувати бюджет нашого району, то власні надходження становлять 14 відсотків від потреби. Хіба може за таких умов працювати самоврядування? Одним з напрямів реформи має стати зміна порядку формування доходної бази місцевих бюджетів. Шлях до цього у закріпленні за ними на довгостроковій основі частки державних податків. Варто збільшити відсоток сум податків, що залишаються на місцевому рівні. Фінансова спроможність забезпечить радам дійсну владу.

Форум депутатів місцевих рад прийняв звернення до Верховної Ради, Президента та Кабінету Міністрів про необхідність прискорення другого етапу реформи.