Почуте на сесії Шацької районної ради змусило замислитися над проблемами цього чарівного куточка України, окрасою якого є понад два десятки озер і найбільше серед них Світязь.

Чотирнадцять років тому, коли створювали район, нікого з обласного керівництва, ні колишнього, ні нинішнього, всерйоз його розвиток не турбував. Це підтвердила й моя розмова з головою районної ради Ольгою Сахарук.

Знаєте, лише на перший погляд Шацький район здається райським куточком, зітхає господиня не вельми просторого кабінету. Озера, ліс, чисте повітря. Таким його бачать улітку відпочивальники. Для них це справді Едем: вугрі, чорниці, красень-Світязь, приємні знайомства. Приїжджого мало хвилює, як живеться тут людям, коли минає тепле літечко, небо затягують сірі хмари, дмуть холодні вітри... Куди піде місцевий поліщук, якщо захворіє? До руїни-поліклініки з дірявим дахом, до найгіршої в області районної лікарні колишньої панської конюшні, яку добрий господар давно б розвалив? Нікого не цікавить, чому смертність у районі з прекрасними кліматичними умовами й екологією на 19 відсотків вища за середньообласний показник, а його населення з року в рік скорочується. Споживчу кооперацію ще десять років тому поставлено на коліна. Сучасний бізнесмен у село не дуже поспішає. Бар відкрити то інша річ. А що робити людям, якщо від колишніх підприємств тільки назви зосталися, а все сільське господарство це кілька напівживих кооперативів? Скільки обіцянок звучало з трибуни Верховної Ради в 1993 році, коли відновлювали район. Покажіть, де ті доброчинці, де їхні золоті гори?

Наша розмова з Ольгою Сахарук відбувалась після сесії районної ради.

Як можна ставитися так до району, з якого починається Україна?! На ремонт доріг виділено лише 52 тисячі гривень. Що за ці копійки зробиш? До нас приїздять туристи з усього світу: Польщі, Німеччини, Італії, Португалії. З якими враженнями вони покидатимуть район? Наші дороги будь-кому зіпсують настрій. А Шацький національний природний парк? Нещодавно його передали обласному управлінню лісового господарства. Я, та й усі депутати, категорично проти такого реформування. Свою позицію ми висловили у прийнятому сесією зверненні до обласної ради. Головне тут не ліси, вони в інших районах і кращі є, а наші неповторні озера з найчистішою в Європі водою, місцеві унікальні флора й фауна. Мала зустріч із начальником цього управління Богданом Колісником. Він каже: «Не переживайте, Ольго Петрівно, нічого ми вам не зробимо». У тім і біда, що нічого. Бо й справді, не лісівники, а вчені та екологи тут повинні керувати. Парк нарешті повинен стати солідною науковою й дослідною установою. Поки що цього немає. Забули, що, власне, для того й район відновлювали: як рекреаційну зону, як унікальну перлину України. А не тому, що він житниця чи індустріальний край.

Над цим думалося й на сесії, коли слухав доповідь голови районної держадміністрації Леоніда Кислюка про програму економічного й соціального розвитку Шацького краю на 2007 рік. Надто дрібязковими видавалися озвучені ним плани. Та й що може зробити район, який планувався як відпочинковий і природоохоронний? Торік, наприклад, тут реалізовано промислової продукції лише на 1,9 млн. гривень (в області — 0,5 млрд.). Між тим за доброго менеджменту тут багато можна було б зробити. Однак зусилля попередньої влади, і місцевої, і обласної, були спрямовані не в той бік. Виконувалися лише забаганки високих посадовців, багатіїв. А в розвиток району вкладалися копійки. З новобудов можна відзначити хіба що очисні споруди в Шацьку. Та й ті вже потрібно розширювати, зводити другу чергу. Зате приватних «хатинок» на берегах озер виросли сотні. Ділитися з місцевою громадою, як це заведено у світі, їхні власники не поспішають.

Хочемо, щоб кожна з девяти сільських рад району мала свій напрям діяльності, заробляла на себе гроші говорить Ольга Сахарук. Світязькій, Пульмівській сільським, Шацькій селищній радам це зробити неважко. Вони мають кошти бюджету розвитку від продажу земель несільськогосподарського призначення і можуть їх використовувати на свої потреби. Хоча і тут є обмеження. Можна, наприклад, вести капітальне будівництво, однак забороняється витрачати гроші на його проектування, на купівлю основних засобів. Саме тому гальмується розробка проектів генеральної забудови населених пунктів району, спорудження музею у Світязі, створення у цьому само селі комунального підприємства. Істотно поповнити бюджети могли б і податки осіб, які займаються зеленим туризмом. Маємо в районі вже чимало приватних баз відпочинку. Однак усі вони працюють на єдиному податку. Бажано прийняти закон, який би чітко регламентував: за скількох відпочивальників ти платиш такий податок, а за скількох удвічі більший.

Чому так важко живеться у цьому чарівному куточку людям, чому цей перспективний для розвитку туризму й оздоровлення край залишився поза увагою обласної влади, уряду України?!

смт Шацьк

Волинської області.