Ранкове засідання 22 березня

На початку сесійного засідання фракція комуністів висунула вимогу заслухати інформацію міністерств оборони та закордонних справ щодо розміщення елементів систем ПРО у Чехії та Польщі. Народний депутат Юрій Самойленко проінформував про те, що доповідь з цього питання заступника міністра оборони Леоніда Полякова напередодні в Комітеті з питань національної безпеки та оборони була, що називається, сира.

Зі свого боку це підтвердив і народний депутат від фракції СПУ Віталій Шибко, який запевнив, що обидва відомства і Міністерство оборони, і Міністерство закордонних справ ще не визначилися зі своєю позицією в цьому питанні через брак інформації. Але багатьох, у тому числі головуючого на засіданні Адама Мартинюка, цікавило, на якій підставі чільники державного департаменту США заявляють про широку участь України у переговорах з розміщення ПРО.

Заступник міністра оборони Л. Поляков змушений був відповісти на це та інші запитання. Він запевнив, що жодних перемовин з військовим відомством США з цього питання Україна не вела, не веде і не планує вести. Пропозиції США з розміщення нових елементів систем ПРО, які розглядають у Польщі та Чехії, не несуть небезпеки для України. Міноборони не володіє достатнім масивом інформації. Щоправда, він визнав, що від офіційної позиції в цьому питанні може залежати температура подальших відносин з Росією. У разі задіяння систем ПРО потрапляння уламків ракет на територію України малоймовірні. Тож Міноборони обстоює додаткове вивчення проблеми.

Інформація заступника міністра закордонних справ Андрія Веселовського не заспокоїла народних обранців.

Серйозне занепокоєння планами США народні депутати висловили у спеціальній постанові, яку прийняли за основу 233 голосами. Нею урядові доручається довести до відома Ради Безпеки ООН позицію Верховної Ради України, яка спирається на принципи досягнення загальноєвропейської безпеки не розкручуванням гонки озброєнь, а шляхом мирних переговорів.

Народні депутати проголосували за обрання трьох членів Вищої ради юстиції за квотою Верховної Ради. А до цього спробували обрати голову Комітету з питань сімї, молодіжної політики, спорту та туризму. На вакансію висували двох претендентів: від більшості Ельбруса Тедеєва, від опозиції Андрія Шкіля. Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк поставив на голосування кандидатуру Андрія Шкіля, однак вона не набрала необхідної кількості голосів.

20 квітня Верховна Рада заслухає інформацію Генерального прокурора країни про стан розслідування кримінальної справи про вбивство В`ячеслава Чорновола. За цю постанову проголосував 351 народний обранець.

Однак проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії щодо факту отруєння кандидата в Президенти Віктора Ющенка перенесено на інший час. Як пояснив Адам Мартинюк, підстава лист фракції «Наша Україна», в якому зверталася увага на те, що до складу комісії включили депутатів без їхньої згоди.

Окрім того, сесія розглянула низку законопроектів, в тому числі з зауваженнями Президента.

Голова лічильної комісії Ярослав Сухий повідомив, що до Вищої ради юстиції обрані Валерій Бондик, Володимир Завальнюк і Володимир Колісниченко.

А на початку пленарного засідання з днем народження привітали народного депутата Анатолія Матвієнка (на знімку).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

На знімку:Володимир Оплачко та Олександр Ткаченко.