Хоча мясопродукти споживають мільйони людей, досі в Україні немає чітко виписаних правил їх виробництва. Сьогодні ніхто не знає, скільки в країні працює мясокомбінатів та мясних цехів. Тисячі таких підприємств, розташованих просто по підвалах та хлівах, продукують мясопродукти, які такими не можуть називатися.

У Верховній Раді зареєстровано проект закону України «Про мясо та мясні продукти». На думку його автора, народного депутата Олександра Баранівського (СПУ), у разі прийняття парламентом, він врегулює питання якості і безпеки мясних продуктів.

О. Баранівський, зокрема, пропонує заборонити використання у мясних продуктах вищого сорту білкових стабілізаторів, шкурки свинячої, крохмалю харчового, борошна рослинного, крупяних продуктів, продуктів із сої та її похідних, а також сумішей прянощів, до складу яких входять харчові добавки.

Аналогічна заборона стосується і мясних продуктів дитячого та дієтичного харчування.

Мясо, мясна сировина та мясні продукту, що ввозяться на митну територію України, повинні підлягати обовязковому контролю відповідно до законодавства. За законопроектом забороняється продаж мясної продукції на стихійних ринках. Неякісні мясні вироби підлягають вилученню та обовязковій утилізації, а не перероблятимуться, як іноді це буває.

До речі, з шести тисяч тонн мясотоварів, перевірених торік Державним комітетом України з питань технічного регулювання та споживчої політики, 59 відсотків забраковано і знято з реалізації.