Хоча м
’ясопродукти споживають мільйони людей, досі в Україні немає чітко виписаних правил їх виробництва. Сьогодні ніхто не знає, скільки в країні працює м’ясокомбінатів та м’ясних цехів. Тисячі таких підприємств, розташованих просто по підвалах та хлівах, продукують м’ясопродукти, які такими не можуть називатися.У Верховній Раді зареєстровано проект закону України
«Про м’ясо та м’ясні продукти». На думку його автора, народного депутата Олександра Баранівського (СПУ), у разі прийняття парламентом, він врегулює питання якості і безпеки м’ясних продуктів.О. Баранівський, зокрема, пропонує заборонити використання у м
’ясних продуктах вищого сорту білкових стабілізаторів, шкурки свинячої, крохмалю харчового, борошна рослинного, круп’яних продуктів, продуктів із сої та її похідних, а також сумішей прянощів, до складу яких входять харчові добавки.Аналогічна заборона стосується і м
’ясних продуктів дитячого та дієтичного харчування.М
’ясо, м’ясна сировина та м’ясні продукту, що ввозяться на митну територію України, повинні підлягати обов’язковому контролю відповідно до законодавства. За законопроектом забороняється продаж м’ясної продукції на стихійних ринках. Неякісні м’ясні вироби підлягають вилученню та обов’язковій утилізації, а не перероблятимуться, як іноді це буває.До речі, з шести тисяч тонн м
’ясотоварів, перевірених торік Державним комітетом України з питань технічного регулювання та споживчої політики, 59 відсотків забраковано і знято з реалізації.