Вечірнє засідання 21 березня

Україна потрапляє в різноманітні чорні списки порушення прав інтелектуальної власності. За даними асоціації «Бізнес у боротьбі з підробками та піратством», наша країна посідає девяте місце серед країн, що виробляють контрафактну продукцію (на перших позиціях Росія та Китай). А збитки від діяльності українських нечесних ділків торік становили 320 млн. дол. З цієї неоптимістичної статистики заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко розпочав парламентські слухання «Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування».

І хоча, на думку експертів, наявність у країні механізму для захисту прав інтелектуальної власності і його удосконалення за останні роки спричинило зменшення кількості контрафактної продукції, однак рівень піратства ще значний.

Країна, зазначив Микола Томенко, є європейським лідером з виробництва та експорту неліцензійного програмного забезпечення.

Нині найголовнішою проблемою в сфері захисту прав інтелектуальної власності, за словами заступника глави парламенту, є не відсутність законодавства, а слабкий урядовий контроль за його виконанням.

Заступник Голови Верховної Ради повідомив, що парламентськими слуханнями зацікавилися не лише вітчизняні експерти. Микола Томенко зачитав телеграму від коаліції з питань захисту прав інтелектуальної власності. В ній, зокрема, йдеться, що порушення прав інтелектуальної власності є доволі поширеним явищем у країнах колишнього Радянського Союзу. А щорічні втрати бізнесу та урядів від цих порушень становлять мільярди доларів.

Міністр науки та освіти Станіслав Ніколаєнко підтримав визначення на законодавчому рівні організаційно-правової форми організації колективного управління майновими правами субєктів авторського права.

Ситуація ускладнюється тим, що недобросовісні дії деяких організацій колективного управління призводять до зменшення виплат гонорарів авторам, зазначив він. Тільки торік було виявлено 812 злочинів у сфері інтелектуальної власності. 462 кримінальні справи було направлено до суду. Крім того, співробітниками МВС та державними інспекторами було складено 5258 адміністративних протоколів у звязку з порушенням таких прав.

«В Україні є величезний інтелектуальний пласт. Але, на превеликий жаль, ми його розтринькуємо, переконана глава профільного комітету Катерина Самойлик. І тому я сподіваюся, що пропозиції і зауваження, висловлені під час парламентських слухань, буде покладено в основу роботи Верховної Ради». Її думку про те, що без політичної волі та виховання культури у населення захист прав неможливий, підтримав співдоповідач Володимир Полохало, інші народні депутати, фахівці та експерти.

Саме суспільство має усвідомлювати цінність інтелектуальної власності, зазначив В. Полохало, інакше всі зусилля можновладців, щоб вивести Україну з чорних списків порушників, будуть неефективні.