За даними Державної податкової адміністрації в Запорізькій області, в податкових інспекціях уже є кілька декларацій, в яких хабарники зафіксували для оподаткування суми своїх «лівих» доходів. Це не розіграш, хоча акція має відбутися в обумовлений строк, до 1 квітня. Річ у тому, що в Законі України «Про податок з доходів фізичних осіб» з-поміж інших видів зиску визначена ще одна матеріальна вигода громадян хабар. У пункті 4.2.16 цього закону зазначено, що «кошти або майно (немайнові активи), отримані платником податку як хабар... у сумах, підтверджених обвинувальним вироком суду, незалежно від призначеної ним міри покарання», мають обовязково оподатковуватися.

Тож, зобовязавши районні інспекції взяти на облік тих, хто «засвітився» на чужих грошах, управління оподаткування фізичних осіб ДПА в Запорізькій області лише виявило належне ставлення до виконання своїх завдань. З усіх судів були взяті копії вироків, головними фігурантами яких є хабарники. Ці особи (усього їх 44) отримали письмові запрошення відвідати податкові інспекції і до 31 березня заповнити декларації про суми своїх хабарів незалежно від того, коли вони їх «напташили». Серед тих, хто побував на лаві підсудних за такі вчинки, більшість посадові особи лікарень, санітарно-епідеміологічних станцій, військкоматів, підприємств промисловості та комунальної сфери, а завершує список... суддя. У ряді випадків вони «погоріли» на дрібязку в 100—200 гривень, але й найбільший із зафіксованих хабарів у 3000 доларів, звичайно ж, не є рекордним для наших реалій.

Ці суми вже давно вилучені в державний бюджет. Однак запрошення податківців не проігноруєш, бо так можна «загриміти» ще й за приховування доходів.

Запорізька область.