Чи полегшила інтернет-реєстрація процес влаштування у дитсадок і чи можливо якимось чином оминути її — як і раніше, завітавши до керівництва закладу? Із цими запитаннями звернулася до вихователя-методиста, заступника завідувача одного зі столичних дитсадочків Алли САХНЮК (на знімку).

— Ні, оминути електронну реєстрацію не реально, — стверджує Алла Вікторівна. — Без реєстраційного номера керівник просто не має права прийняти дитину. В кожного завідувача є доступ до свого «електронного кабінету», в якому є список усіх зареєстрованих до садочка малюків. Коли формується група або з’являється вакантне місце, то батькам телефонують або надсилають листа електронною поштою з проханням якомога швидше принести необхідні документи. Систему запровадили близько року тому, щоб зробити влаштування в садок прозорішим, легшим, швидшим, але в реальності вона ускладнила деякі моменти.

— Які саме?

— Наприклад, раніше під час зарахування дитини ми зважали на місце реєстрації одного з батьків і дитини: передусім брали тих, хто мешкає в нашому мікрорайоні. А тепер людина з іншого району має такі ж права влаштувати своє маля в наш садок, як і той, хто мешкає в сусідньому будинку (інколи батьки згодні возити дитя через півміста, бо працюють поруч або ж вважають певний район престижнішим). І якщо ця дитина стоїть у черзі першою, то її буде зараховано, навіть якщо не вистачить місця комусь із місцевих... Також пріоритет при влаштуванні надається пільговикам: дітям рятувальників, військовослужбовців, чорнобильців. Раніше на це не звертали уваги, а тепер, навіть якщо пільговик зареєстрований останнім, ми зобов’язані взяти його першим...

Ще є проблема-тенденція. Останніми роками батьки не поспішають вести дитину до школи в 6 років, і вона залишається в старшій групі ще на рік (до 7—7,5 року) — а отже, займає місце іншої дитини.

— Чи перевіряють, наскільки ретельно завідувач дотримується черги?

— Так. Райуправління освіти і Центр надання адміністративних послуг перевіряють нас.

— Невже ні для кого не робите виняток?

— Ну, хіба що, коли мама — педагог-дошкільник і йде працювати саме в цей садочок, то її дитині теж підуть назустріч, оскільки проблема кадрів існує, — з усмішкою констатує Алла Вікторівна.

— А якщо мама зареєструвала дитину, а місця не знайшлося в жодному з п’яти обраних нею садочків?

— Якщо всі заклади виявилися безнадійно переповненими, можна спробувати зареєструватися ще раз у сусідньому районі. Зрозумійте: норма дітей у садочковій групі — 20, у яслах — 16. Найчисельніша черга — до 50—60 дітей! — це дво- і трирічні, а група на цей вік у садочку одна... Тому раджу батькам  для власного спокою зареєструвати дитину якомога раніше.

Записала Юлія ПОТАПЕНКО.

Фото автора.