23 березня 2007 року м. Київ

Шановні співвітчизники!

Шановні колеги!

Ми, народні депутати України члени антикризової коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України пятого скликання, заявляємо про перехід на якісно новий рівень своєї діяльності.

Нами пройдено непростий шлях від невідкладних антикризових дій до вироблення стратегії глибоких соціально-економічних реформ в Україні. Створення в парламенті антикризової коаліції стало єдиним і реальним фактором подолання гострої політичної та економічної кризи, яку переживало наше суспільство після президентських 2004-го та парламентських 2006 року виборів.

Антикризовій коаліції вдалося сформувати професійний та відповідальний уряд, який продемонстрував рішучі прагматичні кроки на шляху подолання негативних явищ, не допустивши скочування країни в хаос і втрати керованості розвитком держави. Нам удалося запровадити реальний механізм соціального захисту громадян, підвищення мінімальної заробітної плати та пенсій, розвязати ряд інших питань.

Сьогодні перед нами стоїть не менш важливе завдання забезпечити стабільне економічне зростання, яке дасть можливість здійснювати результативну соціальну політику. Це вимагає переходу від питань тактичного характеру та подолання успадкованих проблем до вироблення та реалізації стратегічних цілей і пріоритетів державної політики, покликаних підвищити добробут народу та консолідувати з цією метою усі гілки влади.

Саме на реалізацію цих відповідальних завдань і буде спрямована подальша діяльність коаліції. Виходячи з того, що найголовнішими очікуваннями суспільства є узгоджені дії влади, ми будемо формувати ефективні моделі взаємодії і співпраці Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Президента України в рамках Конституції України.

Вирішивши переважно першочергові завдання, ми ставимо за мету обєднати весь український народ на шляху розвитку і прогресу на засадах національної єдності. І, виходячи з цього, проголошуємо перейменування антикризової коаліції в коаліцію національної єдності.

Ми виступаємо за налагодження цивілізованих відносин між владою та народом України, в основі яких має бути постійний конструктивний діалог. Основою наших подальших практичних кроків буде конкретний програмно-цільовий метод управління та підготовка і здійснення середньострокових планів. Ми разом будемо перемагати бідність, ми разом будемо перемагати розруху.

Коаліція національної єдності є відкритою до співпраці з усіма політичними силами в парламенті та народними обранцями, яких обєднує національна ідея розбудови суверенної, демократичної, соціальної України.