21 березня в Українському домі відбулися збори акціонерів «Київміськбуду». Докладна доповідь президента холдингу Петра Шилюка про виробничі і фінансові успіхи компанії за звітний період та виступи керівників її структур, очевидно, не вплинули на заздалегідь сформовану позицію «головного акціонера» — столичного градоначальника. Її суть проста: встановити повний контроль над найпотужнішою будівельною організацією України. Що й вдалося досягти на зборах.

Утім, сенсацією для самих київміськбудівців це не стало. З того часу, як наглядова рада, очолювана начальником головного управління комунальної власності міськдержадміністрації Анатолієм Чубом, ухвалила рішення про звільнення першого віце-президента холдингу Станіслава Мартинюка і призначення на «вакантне» місце власника футбольного клубу «Зоря», луганського бізнесмена Олексія Савченка, можна було передбачити результат зборів акціонерів.

Відтепер повноваження чинного правління «Київміськбуду» значно урізано, особливо з ухвалення фінансових рішень. Та найкардинальніше навіть не це: наглядова рада (вона складається з трьох осіб. Крім уже згаданого пана Чуба її членом є також не чужа для міського голови людина депутат Київради від блоку Черновецького Денис Комарницький) наділена правом вирішувати кадрові питання, тобто звільняти і призначати керівництво холдингу без узгодження із загальними зборами акціонерів.

Як це право позначиться на долі нинішнього голови правління і президента компанії Петра Шилюка? Є два варіанти відповіді на це запитання: песимістичний і... песимістичний. За першим, Петра Степановича «підуть» уже найближчим часом і посадять у його крісло людину Черновецького. За другим, щоб залишитися при посаді, самому Шилюку доведеться стати цією «людиною». Принаймні почесний президент компанії народний депутат Володимир Поляченко стверджує: «Якщо Шилюк діятиме відповідно до ідеології міського голови, його ніхто не звільнить».

Що ж, Петрові Степановичу не позаздриш. З огляду на специфіку цієї самої ідеології важко сказати, котрий з названих варіантів песимістичніший.