ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ В. А. ЮЩЕНКУ, ПРЕМЄР-МІНІСТРУ УКРАЇНИ В. Ф. ЯНУКОВИЧУ, ГОЛОВІ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ О. О. МОРОЗУ, МІНІСТРУ КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ УКРАЇНИ Ю. П. БОГУЦЬКОМУ, ГОЛОВІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ О. О. ГАВАШІ, ГОЛОВІ УЖГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ С. М. РАТУШНЯКУ, ГОЛОВІ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ В. С. СТЕЛЬМАХУ Стосовно перенесення памятника Тарасу Шевченку в м. Ужгороді

26 січня на сесії Ужгородської міської ради було прийняте рішення «Про погодження місця розташування та будівництва адміністративної будівлі управління Національного банку України в Закарпатській області на площі Народній в місті Ужгороді». Згідно з ним міські депутати погодились віддати частину однієї з центральних історичних площ міста під будівництво нового приміщення для відділення Нацбанку на Закарпатті. Саме на цьому місці зараз розташований памятник Тарасові Шевченку. Отже, надання дозволу на будівництво передбачає в недалекій перспективі демонтаж та перенесення монумента Кобзареві на невідоме місце. Цей факт вже викликав глибоке обурення серед мешканців міста.

Встановлення памятника Тарасові Шевченку в Ужгороді на Народній площі було справою суто територіальної громади, а не влади. Зусиллями тисяч громадян та трудових колективів, які внесли свої кошти для зведення монумента, його було урочисто відкрито 9 березня 1999 року. Теперішнє рішення Ужгородської міської ради відбулося без попереднього обговорення з територіальною громадою, без референдумів та слухань такі дії ужгородської влади є неприпустимими! І лише зараз, після висловлення активного громадського протесту, влада почала удавати, що радиться з народом.

Символічним є те, що на шальках терезів опинилися Національний банк і Національний герой. Гроші чи культура будуть важливішим для ужгородця, закарпатця, українця? Матеріальне чи духовне вирішить долю цієї справи? На превеликий жаль, для місцевої влади, схоже, питання вирішене землю в серці міста перетворюють з місця шани Тарасу Шевченку на місце поклоніння великим грошам. Яке було б рішення Ужгородської міської ради, якби власник будь-якого іншого комерційного банку або корпорації висловив бажання побудувати на місці памятника свій офіс і дав би більше грошей, ніж НБУ? Ставлення місцевої влади до подібних питань не залишає варіантів для відповіді. Окремо звернемо вашу увагу на те, що це протистояння відбувається саме на Народній площі Ужгорода.

Громадська організація «Шевченко клуб», котра обєднує Шевченків з усього світу, висловлює свою глибоку стурбованість щодо намірів ужгородської влади знести памятник Тарасу Григоровичу Шевченку.

Вельмишановні панове! Ще є час врятувати народну святиню в Ужгороді. «Шевченко клуб» закликає вас не стояти осторонь цієї проблеми, дослухатися до голосу народу і залишити монумент Великому Кобзарю на гідному місці, обраному народом!

З повагою, Ігор Шевченко, старший партнер юридичної фірми «Шевченко Дідковський і Партнери»;

Андрій Шевченко, капітан збірної України з футболу;

Андрій Шевченко, народний депутат України;

Віталій Шевченко, голова Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення;

Юрій Шевченко, заступник міністра фінансів України;

Анатолій Шевченко, генеральний директор компанії «КиївЛазАвтосервіс»;

Олена Шевченко, президент «Благодійного фонду Андрія Шевченка»;

Ольга Шевченко, директор літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка;

Артем Шевченко, головний редактор новин телеканала «Тоніс».

Тарас Шевченко, директор Інституту медіа права;

Олексій Шевченко, ініціатор створення віртуального Клубу знаменитих Шевченків.