Конституційна більшість у парламенті потрібна для ухвалення стратегічних рішень, які передбачають стратегічні зміни в країні. Насамперед це другий етап конституційної реформи, який передбачає реформу місцевого самоврядування, судову та економічну. Про це заявив Премєр-міністр України Віктор Янукович на вчорашній прес-конференції з представниками центральних, регіональних та акредитованих в Україні іноземних ЗМІ: «Рік після виборів: від кризи до зростання економіки».

Коаліція. Багато запитань журналістів стосувалися саме її роботи. Її політика, за словами премєра, спрямована на забезпечення економічного зростання, поліпшення життя громадян і стабілізацію політичної ситуації. «Ми ніколи не підемо авантюрним шляхом, як це роблять наші опоненти», — наголосив В. Янукович і додав, що коаліція розширюватиметься лише на основі законодавства за рахунок депутатів-опозиціонерів, які не знаходять підтримки у своїй фракції. «Депутат може вступити в коаліцію і на індивідуальній основі. Це європейська практика, а в європейській практиці не працює імперативний мандат», — пояснив глава уряду. А розширення парламентської коаліції він назвав «здоровим» процесом обєднання навколо конкретних питань.

Нині, зазначив він, коаліція і Кабінет Міністрів працюють прозоро і повідомляють партнерам про подальші дії. Крім того, коаліція, підкреслив Віктор Янукович, не втручається в роботу МВС і Генеральної прокуратури.

Президент. Парламентська коаліція і Кабінет Міністрів співпрацюють з ним постійно. Премєр-міністр категорично спростував інформацію про його протистояння з главою держави. А ті суперечності, які виникають між гілками влади, Віктор Янукович назвав «природним процесом».

Плани. Уряд виконав антикризову програму і подолав дефіцит бюджету. За словами премєра, середній показник ВВП з 1 серпня 2006 збільшився на 8 відсотків, рівень інфляції в січні 2007 року становив 0,5 відсотка, а в лютому — 0,6 і поки що не збільшився. Отже, уряд переходить на програму стабільного розвитку.

Правляча коаліція, пообіцяв він, не проводитиме кадрових чисток у регіонах, хоча «кадрові зміни це інше питання». Крім того, уряд має намір законодавчо посилити відповідальність неплатників за використані енергоресурси. Кабінету Міністрів, наголосив премєр, уже набридло вибивати гроші із споживачів газу, електроенергії й тепла.