Ранкове засідання 23 березня

Ранкове засідання розпочалося з оголошення Петром Симоненком рішення і заяви зборів антикризової коаліції про перейменування її на коаліцію національної єдності.

Він заявив, що нова коаліція працюватиме ще ефективніше для забезпечення стабільного економічного зростання України. Олександр Мороз одразу оголосив про перехід кількох депутатів до нової коаліції.

Потім Премєр-міністр Віктор Янукович вніс подання про звільнення міністра охорони здоровя Юрія Поляченка у звязку з переходом його на іншу роботу і призначення на цю посаду Юрія Гайдаєва, який до цього часу працював заступником міністра. За це проголосували 252 народні обранці. Відповідаючи на запитання народних депутатів, новопризначений міністр пообіцяв вжити заходів для зменшення оплати за медичне обслуговування малозабезпеченими громадянами і поліпшити медобслуговування сільського населення.

Після цього Верховна Рада заслухала попередній звіт тимчасової слідчої комісії з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями чинного законодавства на енергетичному ринку. У своєму звіті голова цієї комісії Алла Александровська наголошувала на недоліках, допущених колишньою корпорацією «Єдині енергетичні системи України», на неправомірному закритті кримінальної справи про діяльність цієї корпорації. За її словами, державі було завдано збитків, за різними оцінками, від 3,7 до 7,5 млрд. гривень. Депутат внесла пропозицію звернутися до Генеральної прокуратури з проханням перевірити законність прийнятого попереднього рішення про закриття кримінальної справи. Проте народний депутат Микола Сивульський, представник фракції БЮТ, у своєму виступі наголосив, що цей попередній звіт комісії є не що інше, як політична розправа. Після обговорення звіту Верховна Рада 238 голосами прийняла постанову: роботу комісії продовжити, а попередній її звіт надрукувати в газеті «Голос України».

Гаряча дискусія розгорілася після заслуховування попереднього звіту тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів порушення Конституції України, законів України та побиття депутатів Київської міської ради під час розгляду питання про зміну тарифів на комунальні послуги на пленарному засіданні третьої сесії Київської міської ради пятого скликання 7 грудня 2006 року. Голова комісії Борис Беспалий (фракція «Наша Україна») повідомив депутатам, що Генеральна прокуратура України доручила Міністерству внутрішніх справ провести додаткове розслідування обставин побиття депутатів міськради. До сьогодні цю справу вела міська міліція. Дивно, але досі не встановлені особи, які зі значками депутатів проникли до зали міськради і наводили там «порядок». Висловлювалися припущення, що «кулачний розгляд» тарифного питання у міськраді стався з ініціативи представників фракції БЮТ.

Олександр Мороз, зокрема, наголосив, що комісія, на жаль, основну увагу зосередила на розгляді тарифної політики, а мало що зясувала про безпосереднє побиття депутатів. 292 голосами звіт комісії затвердили й ухвалили опублікувати у викладі в «Голосі Україні».

У першому читанні за основу (243 голосів «за») прийнято проект закону «Про дисциплінарний статут органів і підрозділів цивільного захисту». Цей закон, на думку виступаючих, сприятиме наведенню порядку, дисципліни і якості виконання завдань органами і підрозділами цивільного захисту.