Вечірнє засідання 22 березня

Народні депутати затвердили рекомендації парламентських слухань з підтримки молодої сімї, посилення соціального захисту дітей та молоді у 2001—2006 роках, з попередження гендерного насильства. Але без застережень не обійшлося. Народний депутат Сергій Матвієнков та інші мали зауваження до визначення гендерної квоти під час виборів і переконали зал у тому, що ці положення треба доопрацювати ретельніше.

Більшістю голосів внесено зміни до статті 91 Закону України «Про Державний бюджет на 2007 рік», які стосуються позик підприємствам інвалідів, але проголосувати вирішили 3 квітня разом з іншими бюджетними змінами. Народні обранці прийняли зміни до статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Відтепер і ветерани Великої Вітчизняної та війни з Японією не вноситимуть абонентну плату за користування квартирним телефоном.

277 голосами схвалено проект постанови про відзначення 70-річчя від дня народження видатного українського поета Василя Стуса, яке країна відзначатиме у січні 2008 року.

Представляючи проект закону про заходи державної підтримки та стимулювання розвитку виробництва міндобрив, народний депутат Олексій Кунченко нагадав: мова передусім про захист інтересів товаровиробників, які одержать відповідні дотації, про додаткові бюджетні надходження таких міст, як Горлівка або Сєверодонецьк, зрештою про підтримку продовольчої бази країни. Проте застережень висловлювалося чимало, оскільки, як зазначалося, 1 мільярд гривень пільг виділяється далеко не бідним підприємствам, які до того ж левову частку своєї продукції відправляють на експорт. Одначе законопроект набрав 242 голоси.

Перше читання також подолали зміни до деяких законів України щодо опису та кодування товарів і до Закону «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться або пересилаються громадянами на митну територію України». У першому читанні прийнято зміни до Закону України «Про єдиний митний тариф», які мають унеможливити оподаткування українських товарів за пільговими ставками ввізного мита.

Ще один законопроект стосувався створення обєднань співвласників багатоквартирного будинку. Він, за словами голови підкомітету з питань житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка, може дати старт реформі житлово-комунального сектору, і тому його також затвердили в першому читанні.

На вечірньому засіданні було затверджено склад спільної парламентсько-урядової комісії з інтеграції України до Європейського союзу.