Селищна рада Козина (Київська область) заявила про рейдерську атаку і неодноразові спроби захоплення влади на місцевому рівні групою осіб і звернулася по допомогу до міжвідомчої комісії з протидії протиправним поглинанням і захопленням підприємств. Як повідомляється в інформації місцевого органу влади, селищна рада прийняла рішення направити звернення до міжвідомчої комісії в четвер.

«Причиною такого рішення стали неодноразові спроби групи осіб на чолі з колишнім селищним головою Валентиною Горобець, застосовуючи «рейдерські» методи, протиправним шляхом захопити владу в Козині», —пояснюється в документі.

За словами секретаря Козинської селищної ради Ніни Барандич, «на прикладі Козина ми бачимо, як рейдерські технології захоплення підприємств знаходять застосування у сфері місцевого самоврядування». При цьому вона зазначила, що «взаємовиключні судові рішення, тиск на державних реєстраторів, штурм адмінспоруд стали інструментами цинічного захоплення влади в нашому селищі. Якщо ми не зможемо відстояти законність сьогодні, завтра епідемія муніципального рейдерства охопить усю країну».

Влада Козина заявляє, що побоюється повторення подій 14 січня 2005 року. Тоді Валентина Горобець на чолі натовпу приблизною чисельністю в сто чоловік зайшла в будинок селищної адміністрації, зламавши вхідні двері за допомогою лому. Нападники застосували сльозогінний газ, після чого побили людей, перебували в приміщенні. В ході штурму будинку постраждали 40 чоловік, зокрема члени комісії, що здійснювала перевірку діяльності Валентини Горобець, депутати селищної ради, вчителі Козинської середньої школи. Тяжкі ушкодження дістали пять чоловік: дружина колишнього секретаря ради, вчителі школи і директор дитячого садка. Шкільна вчителька Світлана Пархоменко отримала струс мозку і переломи кількох ребер, а дільничному міліціонерові Вадимові Волошину розбили обличчя і порвали форму. Внаслідок штурму з будинку селищної адміністрації пропали печатка й архіви селищної ради.

Як повідомлялося, уряд України створив міжвідомчу комісію з питань протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств у лютому цього року. До її складу ввійшли 20 чоловік, з яких три народні депутати, віце-президенти Українського союзу промисловців і підприємців та Торгово-промислової палати.

Комісію очолює Перший віце-премєр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров.