Це — «Військово-патріотична бібліотека», яка поповнила книжкові фонди понад пятисот бібліотек військових частин наших Збройних сил.

Книжки, що вийшли у цій серії, справді напрочуд цікаві. Серед них передусім треба назвати неперевершену роботу «Республіка козаків» відомого українського вченого Григорія Нудьги одного із кращих у світі дослідників фольклору і пісенної творчості. Окрім того, вийшли друком прецікава історична розвідка Данила Кулиняка «Лицар Дикого поля» — найповніша в Україні розповідь про останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського, «Штормове попередження» відомого українського письменника Юрія Бедзика і вченого Володимира Яковенка, яка розповідає про становлення Українського флоту, напрочуд цікаві історичні дослідження «Козак у рясі» Данила Кулиняка та «Хто мінував собори» Анатолія Кримського.

Видання серії книжок «Військово-патріотичної бібліотеки» видавництва «Варта» — ініціатива, яку важко переоцінити. Річ у тому, що бібліотеки військових частин, на жаль, поповнюються новими книжками вкрай повільно. А в армії служать наші діти й онуки, духовна пожива котрим вкрай потрібна. А особливо книжки військово-патріотичної тематики, про які у нас в Україні чомусь давно забули.

Важливо і те, що видання патріотичних книжок «бібліотечки» для наших воїнів не спорадична акція військового видавництва, а цілеспрямована політика. Окрім «ВПБ», тут видають й іншу літературу для офіцерів і солдатів. Це, зокрема, «Володарі гетьманської булави» під редакцією директора Інституту історії Української академії наук Валерія Смолія, унікальне дослідження «Військово-морські сили у локальних конфліктах під час Другої світової війни» Юрія Бадаха, романи на військову тематику Юрія Бедзика і Лауреата Шевченківської премії Олексія Дмитренка, поетична антологія «Відлуння Бабиного Яру», повісті Наталії Околітенко. Готуються до друку роботи Леоніда Череватенка, Ольги Турби, відомого історика Олени Компан, книги інших знаних авторів.

Окремо треба сказати про розкішну поетичну антологію «Біблійні мотиви у російській ліриці 20 століття», яку уклали Катерина Кудрявцева і Юрій Каплан. Цю книжку вже високо оцінили у Німеччині, Франції, Англії, Італії та Іспанії.

Цікаво, що на видання всіх цих книг, які поповнили військові бібліотеки, не втрачено жодної державної копійки їх видавали на кошти наших меценатів і шанувальників, поціновувачів художнього слова та вітчизняної історії. Першим треба назвати імя відомого в Україні промисловця і громадського діяча народного депутата України Вячеслава Богуслаєва.

Але всі видавничі плани навряд чи були б реалізовані, якби не громадянська позиція директора військового видавництва «Варта» Василя Вінярського, котрий вважає видання патріотичної літератури своїм обовязком.

Василь Никифорович робить просто видатну справу, розповідає голова Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України» Юрій Каплан. Україна має давні традиції створення військово-патріотичних творів. Згадаймо хоча б Юрія Дольд-Михайлика і його роман «І один в полі воїн». Останніми роками книжки на ці теми практично не видавали. І просто чудово, що на «Варті» відновили випуск літератури, що має велике виховне значення для нашої молоді, юнаків, які готуються до служби в армії та вже служать у Збройних силах України.

Військове видавництво «Варта» — одне із найстаріших в Україні. У часи Великої Вітчизняної війни це була похідна військова друкарня «на колесах». Потім одне із найкращих військових видавництв СРСР, дислокованих в Україні. Нині військове видавництво Міністерства оборони. У скрутні 90-ті його планували розформувати.

Під керівництвом підполковника запасу Василя Вінярського воно фактично відродило свою діяльність, забезпечує військові частини потрібною науковою, спеціальною та художньою літературою.

На щастя, обличчям до проблем видавництва повернулося Міністерство оборони України. Так, міністр оборони Анатолій Гриценко прийняв рішення про реорганізацію видавництва «Варта» та обєднання із Київською військовою картографічною фабрикою з метою створення нового високотехнологічного підприємства, яке виготовлятиме і поліграфічну, і картографічну продукцію для Збройних сил України. На виконання цього рішення велику роботу проводить Департамент економічної та господарської діяльності Міністерства оборони (директор департаменту Валерій Ясюк).