Професія у Фаїни Жураковської не дуже романтична. Вона бухгалтер будівельного коледжу, що у містечку Тальне на Черкащині. Та за вдачею напрочуд лірична, співуча, закохана в українську народну пісню. Без неї не обходиться жоден концерт популярного у краї фольклорного гурту
«Оріяни».Фаїна Олексіївна залюблена також у народні звичаї та обряди. А оскільки усі наші свята зустрічають і проводжають з обрядовими хлібами
— вона чудово вміє їх пекти. На святого Андрія радує рідних калитою, на Різдво — калачами та короваєм-«Василем», на Великдень — пирогами і духмяною золотистою паскою.—
Уміння я взяла від своєї матері, Фросини Дмитрівни, — охоче розповідає життєрадісна жінка. — Кращих пирогів, ніж у неї, ніхто не міг напекти у нашому селі. Тільки мою неньку просили у жнива готувати трактористам їсти й пекти хліб. Немає вже матінки на світі, а люди й досі пам’ятають її пахучі, рум’яні, як сонце, паляниці. А я тепер своїх дочок навчаю — щоб справжніми господинями були...Фаїна Жураковська поділилася своїми секретами випікання хліба. Найперше треба, щоб жінка, котра береться священнодійствувати із тістом, була в цей день по-особливому чепурна, мала гарний настрій і такі самі помисли, щоб ніщо їй не заважало спілкуватися із хлібом. Добре почитати під час вимішування молитву. А саджаючи сформовані хлібини до печі, перехрестити їх. І не дай Боже, щоб у хаті спалахнула сварка чи ще якийсь шарварок.
—
Хліб усе «чує», — переконана моя співрозмовниця. — Особливо він любить пісні. Згадайте, які красиві, розкішні випікаються весільні короваї! Це тому, що коровайниці з ранку до вечора співають величальних пісень. Ось тісто і виростає високе та пишне. Кажуть, на підповня — коли місяць збільшується — також добре пекти паляниці.На жаль, зі старовини до наших днів дійшли не всі звичаєві обряди, пов
’язані з випіканням, віншуванням хліба. Та все-таки чимала їх частка зібрана і зберігається у Тальнівському народному музеї хліборобства.—
Приїжджайте до нас у Тальне, — припрошувала Фаїна Олексіївна, — і ви більше дізнаєтесь про історію хлібопекарства. Від Трипілля до сьогодення.Черкаська область.
На знімку: Фаїна Жураковська біля експозиції Тальнівського музею хліборобства на обласній виставці.
Фото автора.