Професія у Фаїни Жураковської не дуже романтична. Вона бухгалтер будівельного коледжу, що у містечку Тальне на Черкащині. Та за вдачею напрочуд лірична, співуча, закохана в українську народну пісню. Без неї не обходиться жоден концерт популярного у краї фольклорного гурту «Оріяни».

Фаїна Олексіївна залюблена також у народні звичаї та обряди. А оскільки усі наші свята зустрічають і проводжають з обрядовими хлібами вона чудово вміє їх пекти. На святого Андрія радує рідних калитою, на Різдво калачами та короваєм-«Василем», на Великдень пирогами і духмяною золотистою паскою.

Уміння я взяла від своєї матері, Фросини Дмитрівни, охоче розповідає життєрадісна жінка. Кращих пирогів, ніж у неї, ніхто не міг напекти у нашому селі. Тільки мою неньку просили у жнива готувати трактористам їсти й пекти хліб. Немає вже матінки на світі, а люди й досі памятають її пахучі, румяні, як сонце, паляниці. А я тепер своїх дочок навчаю щоб справжніми господинями були...

Фаїна Жураковська поділилася своїми секретами випікання хліба. Найперше треба, щоб жінка, котра береться священнодійствувати із тістом, була в цей день по-особливому чепурна, мала гарний настрій і такі самі помисли, щоб ніщо їй не заважало спілкуватися із хлібом. Добре почитати під час вимішування молитву. А саджаючи сформовані хлібини до печі, перехрестити їх. І не дай Боже, щоб у хаті спалахнула сварка чи ще якийсь шарварок.

Хліб усе «чує», — переконана моя співрозмовниця. Особливо він любить пісні. Згадайте, які красиві, розкішні випікаються весільні короваї! Це тому, що коровайниці з ранку до вечора співають величальних пісень. Ось тісто і виростає високе та пишне. Кажуть, на підповня коли місяць збільшується також добре пекти паляниці.

На жаль, зі старовини до наших днів дійшли не всі звичаєві обряди, повязані з випіканням, віншуванням хліба. Та все-таки чимала їх частка зібрана і зберігається у Тальнівському народному музеї хліборобства.

Приїжджайте до нас у Тальне, припрошувала Фаїна Олексіївна, і ви більше дізнаєтесь про історію хлібопекарства. Від Трипілля до сьогодення.

Черкаська область.

На знімку: Фаїна Жураковська біля експозиції Тальнівського музею хліборобства на обласній виставці.

Фото автора.