На Прикарпатті знищили майже три тонни конопель. Речниця СБУ області Марія Римар повідомила, що це найбільша кількість рослинного наркотику, вилучена в Україні за часів незалежності. Вартість такого обсягу експерти оцінили в 20 мільйонів гривень. Понад три роки «дурман» — як речовий доказ у кримінальній справі — зберігався у спеціальному опломбованому боксі.

Ще в жовтні 2010 року співробітники місцевого управління СБУ викрили злочинну діяльність осіб, які на території села Хотимир Тлумацького району вирощували нарковмісні коноплі, виготовляли з них марихуану та збували на території Івано-Франківської і сусідніх областей. Під виглядом фермерського господарства, що займає 80 гектарів землі, коноплі росли на прихованих, огороджених лісових ділянках, які пильно охоронялися. Зловмисники також контролювали всі під’їзди до села і шляхом залякування змушували мовчати усіх місцевих мешканців.

Правоохоронці затримали трьох фігурантів справи, в тому числі й організатора, в помешканні якого виявлено нарколабораторію та вилучено спеціальне обладнання для виготовлення наркотичних речовин. Під час обшуків у господарських та жилих приміщеннях знайдено 633 кг готової до продажу марихуани, 1970 кг висушених рослин конопель та 160 кг конопляного насіння. Готовий продукт був розфасований у пластикові 200-літрові діжки та целофанові пакети для продажу оптом та вроздріб. Також у зловмисників вилучено вогнепальну зброю — незареєстрований військовий карабін та понад півтори сотні набоїв до нього.

Вироком Городенківського районного суду всіх трьох визнано винними за ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 310 та ч. 3 ст. 307 Кримінального кодексу України. Їм інкриміновано незаконні посів, вирощування конопель з метою збуту та виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, збут наркотичних засобів, вчинені за попередньою змовою організованою групою. Організатора злочинної групи засуджено до 10 років позбавлення волі, двох його спільників — до 8 років, з конфіскацією майна кожного. Апеляційний суд Івано-Франківської області залишив вирок без змін.

Івано-Франківська область.

Фото з сайту vikna.if.ua

Тим часом...

Правоохоронці затримали на місці злочину групу наркоділків, організатором якої була 41-річна жінка. До банди входили троє чоловіків, кожен із котрих, як і сама організатор, є наркоманом і вже відбував покарання в місцях позбавлення волі, повідомили нашому кореспондентові в прес-службі Миколаївського міськуправління міліції.

«Виготовляли наркотик у домашніх умовах. Жінка сама вибирала клієнтів, з якими по телефону домовлялися про зустріч, а потім кур’єри на автомобілі доправляли наркотики в зазначене місце», — розповіли в міліції. За день наркоторговцям вдавалося заробляти до 10 тисяч гривень.

Центральний районний суд Миколаєва ухвалив застосувати щодо затриманих запобіжний захід у вигляді утримання під вартою і визначив для них розмір застави. Так, організаторові групи, щоб вийти із СІЗО, треба заплатити 270 тисяч гривень, її поплічникові — 70 тисяч, власникові автомобіля — 90 тисяч і водієві — 50 тисяч гривень. 

 

Ірина НЕЖИГАЙ.