У травні 2007 року закінчується термін дії ліцензії на розробку Сахалінського нафтогазового родовища (Харківська область), розробку якого здійснює ДП «Полтаванафтогазгеологія» НАК «Надра України». До участі в розробці родовища ним залучено, крім відкритого акціонерного товариства «Укрнафта», ще 5 інвесторів. Родовища розподілено на окремі «сфери діяльності» або «впливу» інвесторів. Унаслідок такого розподілу ВАТ «Укрнафта», на наш погляд, проводить найбільші капітало- та трудомісткі роботи і лише з освоєння нафтових покладів родовища. До речі, Сахалінське родовище перебуває у геологічному вивченні з 1980 року, тобто вже 27 років (!), хоча згідно з Кодексом України «Про надра» цей термін обмежується 5 роками.

ВАТ «Укрнафта», пробуривши за власні кошти 15 свердловин, внесло зміни в уточнення геологічної будови родовища й відкрило 2 нові продуктивні поклади. У даний час на балансі ВАТ «Укрнафта» перебуває 21 свердловина, на буріння і облаштування яких витрачено близько 350 млн. грн. Крім того, за кошти товариства побудовано газопровід СахалінкаСидоричі вартістю близько 20 млн. грн. На соціальний розвиток Краснокутського району Харківської області компанією за останні чотири роки виділено 10,7 млн. грн. Отже, на роботи, повязані з дослідно-промисловою розробкою Сахалінського родовища, компанією вже інвестовано понад 380 млн. грн.

ВАТ «Укрнафта» вкотре повідомляє про готовність придбати на аукціоні ліцензію на геологорозвідувальні роботи та дослідно-промислову розробку Сахалінського нафтогазового родовища, сплативши до державного бюджету України 300 млн. грн. за попередньо проведені геологорозвідувальні роботи, та забезпечити ефективне для держави використання надр цього родовища. Компанія готова надалі інвестувати близько 1 млрд. грн. власних коштів в розробку родовища, а також залучати реальних інвесторів, в тому числі іноземних, з метою впровадження новітніх технологічних процесів для збільшення видобутку вуглеводнів.