Народний депутат України Дмитро Видрін заявив в Одесі, що в квітні виїзне засідання Комітету Верховної Ради у закордонних справах відбудеться на острові Зміїний.

Ідея такого виїзного засідання, розповів парламентарій, полягає в тому, що прибуття народних депутатів на Зміїний і робота там мають показати усьому світові, що це острів, а не скеля, як хтось стверджує. Україна повинна стати лідером серед чорноморських держав у питаннях геополітики, а не витрачати час на «містечкові проблеми».

* * *

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує парламенту прийняти в другому читанні проект закону про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування» (стосовно заступників голів районних, обласних рад). Документом пропонується удосконалити структуру керівного складу районної, обласної ради та законодавчо врегулювати питання кількості заступників голів районних, обласних рад. До речі, під час підготовки законопроекту до другого читання від народних депутатів надійшло 20 пропозицій.

Зокрема, враховано пропозицію доповнити статтю 56 новою частиною такого змісту: «Районна, районна у місті рада обирають заступника голови ради. Обласна рада обирає першого заступника, заступника голови ради».

* * *

Питання європейської та євроатлантичної інтеграції України обговорили голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Наталія Прокопович та директор Ради національної безпеки США Адам Стерлінг.

«Нині у питаннях європейської інтеграції у нас існує справді консенсус. Маємо добре розуміння та співпрацю між парламентом, секретаріатом Президента і урядом», — сказала Наталія Прокопович. Народний депутат зазначила, що серед актуальних питань на євроінтеграційному шляху держави постає активізація інформування населення з питань європейської і євроатлантичної інтеграції.

Н. Прокопович також наголосила, що у державі ведеться постійна робота з адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу.

* * *

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону про внесення змін до законів «Про Кабінет Міністрів України» та «Про місцеві державні адміністрації». Документ передбачає усунення прогалини у правовому регулюванні процедури формування складу Кабінету Міністрів України та набуття ним повноважень, чіткіше визначити кола субєктів, які можуть ініціювати припинення повноважень члена Кабінету Міністрів, а також оптимізувати способи взаємодії між Кабінетом Міністрів України і Президентом України та місцевими державними адміністраціями.