«Принади і злидні Трускавця» — у публікації під таким заголовком («Голос України» за 1 лютого ц. р.) газета порушувала проблему відпочинку і лікування на популярному курорті після зміни власника ЗАТ «Трускавецькурорт» (наприкінці 2006 року всі сім санаторіїв товариства перейшли до рук однієї з підприємницьких структур).

Плани у нових власників, зазначив тоді у розмові з кореспондентом «Голосу України» генеральний директор ЗАТ «Трускавецькурорт» Петро Сєров, перетворити Трускавець на європейський курорт. Перші кроки уже зроблено: введено в дію бальнеологічну лікарню, збудовану за світовими стандартами, розпочато спорудження 4-зіркового готелю... Але все це для тих, хто може дозволити собі заплатити за лікування чималі гроші. А чого чекати людям з профспілковими путівками? Як працюватимуть підприємці з Фондом соціального страхування? Пан Сєров запевнив, що співпраця залишиться такою само тісною, як і раніше, а відпочиваючим за путівками цієї структури завжди раді у всіх санаторіях товариства.

Утім, коли автор попросив порівняти цифри кількості путівок ФССУ у минулому і нинішньому році, зясувалося, що таких відпочиваючих у 2007-му буде менше приблизно на 10—12 тисяч. Про це, до речі, згадувалося в попередній публікації. Співрозмовник не уточнив причини скорочення кількості путівок, але одна з них очевидна влітку н. р. планують зачинити на ремонт один з санаторіїв. Зате уже відомо, що з другого кварталу профспілкові путівки стануть дорожчі. Про це повідомив головний лікар однієї з оздоровниць. І це при тому, що умови проживання для таких відпочиваючих не зміняться. Вкладати кошти у ремонт перед початком великої реконструкції, яку намітили в товаристві, нема сенсу. Принаймні про це довелося почути під час спілкування в санаторіях. Гендиректор запевняв, що з часом у санаторіях товариства кардинально зміняться умови відпочинку. Ніхто в ньому не сумнівається. Навпаки, у попередній статті було сказано, коли і яке оновлення чекає конкретні оздоровниці після проведення реконструкції.

Щодо побутових зручностей в санаторіях ЗАТ «Трускавецькурорт»...Шафу відремонтували, а тепло так і не подали

Анатолій Зданевич курортник зі стажем двадцятий раз приїхав на побачення з «Нафтусею». Архітектор за спеціальністю, він працює в столичному інституті «Київпроект», там і брав путівку. Її вартість 3168 гривень (на 24 дні). Відпочивальнику вона обійшлася у 20 відсотків вартості. Путівка комерційна, тож пан Зданевич сподівався, що мешкатиме бодай у поліпшеному номері. Втім, у санаторії «Рубін» його поселили у двомісну кімнату економ-класу. На здивування «старожила», його сусід по ній мав профспілкову путівку, набагато дешевшу за вартістю — 1890 гривень. А. Зданевич, за його словами, людина невибаглива. Головне для нього вода. Втім, і в нього урвався терпець уже в перші дні проживання в економ-класі. «Відчиняю дверці шафи, каже співрозмовник, а вони тримаються на чесному слові. Якби не притримав, могли б впасти. Довелося викликати майстрів (через чергових на поверсі). Тільки тоді замінили завіси. Вони також підперли шафу, щоб не хиталася. Меблі у номері дуже старі, продовжує співрозмовник. Ліжка, схоже, такого само віку. Розхитані і скрипучі. З двох тумбочок можна користуватися лише однією, бо інша служить підставкою під телевізор.

Найбільше зіпсував настрій курортнику санвузол: труби в ньому весь час були холодні. Викликали сантехніків. Вони приходили, дивилися. Одні дивувалися: чому нема тепла. Інші казали, що проблема в самій системі опалення. Не дивно, що пан Зданевич, за його словами, кілька днів ходив застуджений.

Ні ванн, ні душових кабін у «совдепівських» номерах, як їх називають курортники, не передбачено. На підлозі, вимощеній старою плиткою, зроблено отвір, куди стікає вода. Так тут миються.

«Красу» економ-санвузла доповнює унітаз. Його, схоже, встановили не зовсім правильно, тому кришка зливного бачка постійно злітає, хоч би скільки її не підправляли сантехніки. Плитка на стінах також стара, та ще й вилущена в одному місці. Відламані гачки для рушників у санвузлі поновили після нагадування відпочивальника.

Головний лікар санаторію «Рубін» Володимир Белз уточнив, що номерів економ-класу у них 400 із 500. Саме в них поселяють тих, хто має профспілкові путівки. Останній раз капітальний ремонт у санаторії проводився 1990 року. Протягом 2003—2005-го за кошти санаторію тут відремонтували майже сто номерів. У них мешкають ті, хто купує комерційні путівки. Торік капітальний ремонт призупинили, бо чекають реконструкції.

Інженер Ладижинської ТЕЦ, що на Вінниччині, пані Вікторія відпочиває у сусідньому санаторії «Янтар». Жінка каже, що в неї також номер економ-класу. Хоча путівка не профспілкова. Придбала її через свою організацію ВАТ «Західенерго». Коштує майже три тисячі гривень. Жінка вважає, що за такі кошти давно можна відремонтувати хоча б санвузли. Незадовільні побутові умови, на її думку і думку більшості інших відпочивальників названих санаторіїв, підмочують репутацію курорту.

Кому ванну без бульбашок, або Скільки коштує лікування...

Подружжя з Кишинева Ігор Володимирович інженер-електронник, та пані Наталія працівник торгівлі, у Трускавці відпочивають другий рік поспіль. Придбавши путівки у санаторій «Рубін», вони із здивуванням дізналися, що тепер за отримання процедур їм доведеться платити додатково. На основі розповіді відпочивальників з Молдови автор написав про доплату за послуги. За бажання відповідальні працівники ЗАТ можуть уточнити, за що саме платили гроші молдовани.

Три види послуг, які торік входили у вартість комерційних путівок, нині переведені до переліку платних, уточнив головлікар В. Белз. До них належать два види масажу ручний і гідромасаж, а також колоногідроскопія.

Тих, хто приїхав на лікування за путівками профспілок, таке нововведення не стосується. У вартість їхнього лікування входить надання 8—10 процедур. Принаймні так пояснюють лікарі.

Втім, бувають випадки, коли призначену процедуру не вдається отримати. Це повязано з вимкненням електрики. Зокрема, у бальнеологічній лікарні № 2 автор був очевидцем такої ситуації. Чому і хто вимкнув електрику, медсестри не знають. Очевидно, це повязано з проведенням будівельних робіт на спорудженні висотного санаторного комплексу. Він через дорогу від лікарні. Чи дотримуються на будівництві правил техніки безпеки, не знаю. Але те, що курортники йдуть до лікарні тротуаром, над яким час від часу зависає стріла баштового крану, це очевидно.

Так ось, коли зникло світло, насоси перестали помпувати воду. Порушилася черга приймання ванн. Нетерплячі почали нервуватися. Виникли суперечки з медперсоналом. І тут почув сказану медсестрою фразу, яка не могла не викликати усмішку. «Прошу, панство, хто хоче ванну без... бульбашок». Це означало, що воду у ванну встигли набрати до вимкнення електрики, але створити відповідний мікроклімат не можна, бо не працюють насоси. Але якщо кого-небудь така перлинна ванна влаштовує, прошу...

Обережно: сходи... хитаються

Трускавець давно зажив слави курорту світового значення. Таким стандартам, або хоча б наближеним до них, мало відповідати і саме місто. Тим часом перлина Прикарпаття своїм виглядом нині не зачаровує, а навпаки, розчаровує відпочивальників. Насамперед безладом на вулицях, недоглянутим парком. Заступник міського голови Трускавця Віктор Марченко щиро зізнався, що місто нині, мяко кажучи, аж ніяк не в кращому стані. З одного боку, це прекрасно, що Трускавець будується лише в минулому році видано дозволи на спорудження 30 нових обєктів. Проте міській владі, на думку співрозмовника, не вдалося вирішити проблеми належної організації цих робіт і зменшити незручності для відпочивальників.

Як зясувалося, у місті-курорті майже не залучаються до благоустрою організації-забудовники. На наступне засідання виконкому, уточнив пан Марченко, буде винесено для обговорення відповідний проект рішення з цього питання. Йдеться не лише про впорядкування прилеглої території. Цього замало. Адже, каже співрозмовник, будують небідні. Їхній внесок у благоустрій міста має стати вагоміший. Щоб відпочивальники не шпорталися, як нині, до вишуканих апартаментів 4- чи 5-зіркових готелів по розбитих тротуарах. Це теж думка заступника міського голови. Ще болючішим є питання реконструкції або хоча б упорядкування парку. За словами пана Марченка, для його вирішення треба владі працювати разом з адміністрацією ЗАТ «Трускавецькурорт». З цією метою навіть підписано договір про співпрацю і взаєморозуміння, але низка питань залишається не розвязаною саме через неузгоджені дії двох структур, вважає він.

...На східцях, що ведуть від санаторію «Весна» до головного бювета, запопадливий відпочивальник, схоже знічевя, тішив перехожих фразою, яку повторював періодично: «Панянки! Сходи хитаються. Бережіть свої ніжки!» При цьому неодмінно намагався подати руку жінці, яка проходила поруч. Але не кожній, а лише вродливій.

Камені, якими вимощений прохід між східцями, насправді у деяких місцях хитаються під ногами і тротуарні доріжки у парку пошкоджені. А ними ходять тисячі людей! Така картина тут не перший рік. Саме з ремонту східців до бювета № 1, пояснив заступник міського голови, планують почати відновлення тротуарів. Все місто будуть чепурити. Незабаром у Трускавця іменини — 17 червня тут святкуватимуть 180 років з дня його заснування.

Трускавець Львівської області.

На знімку: заступник міського голови Віктор Марченко: «Міській владі не вдалося максимально зменшити незручності для курортників».