Ранкове засідання 21 березня

Верховна Рада цього дня розглянула низку кадрових питань.

Відтепер Володимир Рибак залишився просто віце-премєр-міністром.

Після цього Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк представив кандидата на посаду міністра закордонних справ першого заступника глави секретаріату Президента Арсенія Яценюка. Претендент на високий пост у короткому слові окреслив своє бачення реалізації зовнішньополітичного курсу країни. Зокрема, він наголосив, що зовнішня політика має бути стабільною і прогнозованою для країн-сусідів, країн-партнерів. Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна має бути субєктом, а не обєктом міжнародної політики, наголосивши на обстоюванні передусім національних інтересів. Окрім того, він запропонував «економізувати» зовнішню політику.

Ранкове засідання 21 березня

У виступах представників фракцій звучали і слова підтримки кандидата на високу посаду, і критика на його адресу. Але результат голосування виявився приголомшливий — 426 народних депутатів затвердили Арсенія Яценюка міністром закордонних справ. Щоправда, після цього голосування майже всі представники опозиційних фракцій БЮТ і блоку «Наша Україна» — залишили сесійне засідання.

Потім парламент увільнив з посади міністра економіки Володимира Макуху.

Премєр-міністр країни Віктор Янукович представив на цю посаду народного депутата Анатолія Кінаха, якого і затвердили міністром економіки. Міністром регіональної політики та будівництва став Володимир Яцуба. А міністром житлово-комунального господарства народні депутати призначили колишнього голову міста Комсомольська Полтавської області Олександра Попова.

Нові урядовці склали присягу відповідно до Конституції в сесійній залі.

Затим міністр юстиції Олександр Лавринович зробив доповідь координаційної ради про виконання програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу. Зокрема, у сфері митного та банківського права, законодавства про компанії, охорони праці, захисту прав споживачів та інших галузях.

Як зазначив міністр юстиції, передусім робота ведеться над перекладом відповідних документів, які мають згодом застосовуватися в Україні. Зокрема, із 100 тисяч сторінок цих актів українською перекладено майже 30 тисяч.

Він зупинився також на інших питаннях, які потрібно вирішити під час вступу до Світової організації торгівлі і підписання угоди про зону вільної торгівлі з Європейським союзом.

Проект закону про здійснення права спільної часткової власності власниками майнових паїв колишніх колективних сільськогосподарських підприємствах було розглянуто після перерви. Документ унормовує відносини між власниками паїв, визначає їх права і обовязки, а також порядок вилучення власності. Цей закон перший крок до легалізації ринку землі. На цьому наголошували і заступник міністра аграрної політики Василь Моцний, і співдоповідач, член Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Рижук.

244 народні обранці проголосували за законопроект у першому читанні. Вони також прийняли рішення надрукувати результати поіменного голосування фракцій у «Голосі України».

На початку ранкового засідання колеги привітали з днем народження народних депутатів Вадима Колесніченка і Павла Жебрівського.

 Фото Олександра КЛИМЕНКА.