Незаконно засуджений донецький адвокат вимагає від прокуратури 12 мільйонів гривень

Адвокат Сергій Салов подав позов про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої правоохоронними органами, на 12 мільйонів гривень. Заяву складено після того, як Верховний Суд України скасував усі судові рішення у справі адвоката, а саму справу закрив у звязку з відсутністю складу злочину.

Судовий процес над донецьким адвокатом Сергієм Саловим журналісти охрестили «справою про пять листівок». Правозахиснику інкримінувалося розповсюдження в день першого туру президентських виборів 1999 року листівок у вигляді сфальсифікованого спецвипуску газети «Голос України» із повідомленням начебто про смерть Президента України Леоніда Кучми. Адвокат (на той час довірена особа кандидата у Президенти Олександра Мороза) заявляв, що знайшов листівки в поштовій скриньці, а арешт і суд називав політичною розправою над «незручним» юристом. С. Салов провів вісім місяців у слідчому ізоляторі і був засуджений до пяти років позбавлення волі з відстрочкою виконання на два роки. І апеляційний, і Верховний Суд залишили вирок без змін. Тоді донеччанин вирішив шукати справедливість у Європейському суді з прав людини.

Після чотирьох років листування Євросуд запросив Сергія Салова особисто для дачі пояснень на усних слуханнях, які відбулися в березні 2005 року. До речі, це рідкісний випадок, коли справу слухають усно: як правило, обмежуються винесенням рішення за наданими документами. Але в цьому разі всі семеро суддів у Страсбурзі заявили про важливість справи «Салов проти України».

Коли мені надали слово, я сказав: «Шановні судді! Я, справді, скоїв те, про що написано у вироку», — розповідає Сергій Салов. Я, справді, знайшов спецвипуск газети, як згодом зясувалося, сфальсифікований, і показав її двом товаришам, з якими ми вечеряли і пили пиво. Ще одному сусідові дав листівку, щоб загорнути закуску. І це підтверджувалося на всіх допитах і потім у суді. Мені інкримінували «перешкоджання здійсненню громадянами України виборчого права». Мене було засуджено і позбавлено права займатися адвокатською практикою. Європейський суд оголосив рішення, яким визнав порушення з боку держави Україна порушення моїх прав, передбачених Європейською конвенцією із захисту прав та основних свобод людини.

Страсбург постановив виплатити адвокату 10 тисяч євро компенсації. Після чого Салов звернувся до Верховного Суду із клопотанням про перегляд вироку.

На жаль, у рішенні Верховного Суду жодного слова немає про Європейський суд. Той, хто не знає, може сказати: ти дивись, колись його незаконно засудили, а тепер відновили справедливість молодці! Але ж після Страсбурга іншого рішення, крім як закрити мою справу, не могло бути. Мене спочатку реабілітували іменем Європи, і лише потім іменем України.

Тепер адвокат сподівається на відшкодування завданих діями правоохоронних органів збитки. Серед них вісім місяців тюремного увязнення, загострення хвороб, позбавлення права займатися адвокатською практикою, тавро засудженого протягом кількох років. Відповідачами за позовом Сергій Салов називає прокуратуру Донецької області та управління Державного казначейства в Донецькій області.

На знімку: адвокат Сергій Салов на трибуні Європейського суду з прав людини у Страсбурзі. Березень 2005 року.