Голова Верховної Ради, в. о. Президента України Олександр Турчинов зробив свій внесок задля допомоги українській армії — придбав «військові» казначейські зобов’язання Ощадбанку України на суму 20 тисяч гривень.

Глава парламенту подякував Ощадбанку, який разом із Міністерством фінансів долучилися до процесу допомоги українській армії через розповсюдження казначейських сертифікатів. На думку Турчинова, придбання казначейських зобов’язань — це захищені вкладення. «Це не тільки патріотична позиція, а і захищене розміщення коштів», — сказав він. При цьому Голова Верховної Ради висловив сподівання, що Національний банк невдовзі стабілізує українську грошову одиницю.

Водночас О. Турчинов відзначив, що, на превеликий жаль, упродовж багатьох років держава не ставилася з належною відповідальністю та повагою до вітчизняних Збройних Сил, до української армії. Особливо небезпечна ситуація склалася під час правління Януковича, коли наша армія системно знищувалася. А для того, щоб армія і Збройні Сили відповідали світовим вимогам, мали високоякісну зброю, сучасні системи захисту та зв’язку, для цього потрібні мільярди.

— Сьогодні ми відроджуємо наші Збройні Сили, відроджуємо нашу армію, держава навіть в умовах страшної кризи фінансує Збройні Сили, хоча, безумовно, цього фінансування недостатньо, — сказав Олександр Турчинов.

В. о. Президента України подякував усім громадянам, які відгукнулися на заклики уряду та керівництва країни, і допомагали армії, хто чим може, у тому числі й фінансово та матеріально.

Олександр Турчинов зауважив, що за один день неможливо реформувати Збройні Сили і оснастити їх усім необхідним, адже це тривалий процес. «Але сьогодні ми вже відродили Збройні Сили, вони здатні захищати свою країну і виконувати бойові завдання», — наголосив політик. Водночас гостро постає питання щодо цільового використання коштів, спрямованих на потреби армії. Перші кроки на цьому шляху — Верховна Рада прийняла закон, який спрощує тендерні процедури для Збройних Сил в умовах особливого періоду, також створюється можливість для використання армією позабюджетних коштів. О. Турчинов наголосив на потребі жорсткого громадського контролю за використанням коштів, зібраних на потреби Збройних Сил.

Голова Верховної Ради також повідомив, що, як його поінформував в.о. міністра оборони, для українських захисників Вітчизни вже закуплено 24 тисячі найсучасніших бронежилетів і касок. Важливим також є те, що національні виробники налагодили випуск військового оснащення та техніки, необхідних для потреб оборони, що створює нові робочі місця в оборонно-промисловому комплексі.

— Ми говоримо не лише про посилення Збройних Сил, а і про посилення нашого виробництва, у тому числі й оборонно-промислового комплексу, — підкреслив О. Турчинов.

Ощадбанк України розпочав продаж казначейських зобов’язань «Військові» серії В, кошти від реалізації яких будуть спрямовані на підтримку української армії, 21 травня. «Військові» казначейські зобов’язання випущено Міністерством фінансів України на пред’явника номінальною вартістю 1000 гривень, з відсотковою ставкою 7% річних, із строком обігу 24 місяці. Відсотки виплачуються кожні півроку. Загальний обсяг випуску цих цінних паперів становить 100 мільйонів гривень.

Придбати «військові» казначейські зобов’язання можна у 2240 установах Ощадбанку по всій території України. Казначейський сертифікат є цінним папером, який захищений і гарантується державою. Ще однією перевагою «військових» сертифікатів є те, що дохід за ними звільняється від оподаткування. Уже продано понад чотири тисячі казначейських зобов’язань «Військові». Разом із Олександром Турчиновим придбав сертифікати і в. о. міністра внутрішніх справ Арсен Аваков.

Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний впевнений у популярності «військових» зобов’язань серед населення. На його думку, сьогодні в Україні створюється дійсно народна армія, яка відроджується і зміцнюється за допомогою простих українців. «Військові» сертифікати — це ще один надійний та ефективний спосіб для небайдужих українців зробити власний внесок у зміцнення обороноздатності та боєготовності Збройних Сил України», — зазначив він.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.