...Задушлива літня ніч. Здавалося, усе поглинула тиша. У цю мить хтось крався в кромішній пітьмі... Виття сирен обрушилося, наче сніг на голову. Звуки пострілів і шалений гавкіт собак. Двоє намагалися втекти із вязниці, але...

Це одна зі сцен спектаклю «Євангеліє від каторжника» молодого київського театру «P. S.» («Постскриптум»). Ролі в ньому виконують колишні засуджені. У трупі 28 осіб. Їхній загальний термін перебування в місцях заслання двісті років. Але передовсім, на думку художнього керівника театру Володимира Сокола, важить те, що ці люди змогли «завязати» зі своїм кримінальним минулим.

Наше завдання, каже Володимир Сокіл, своїми прикладами показати прийдешньому поколінню, що злочинність це погано. Ми не маємо наміру пропагувати принади тюремної субкультури. Але тим, хто оступився, хочемо підказати: вихід є, незважаючи на вік і строк.

Постійного місця прописки «P. S.» нині не має. Поки що тривають переговори про пошук приміщення. Але виступи на цьому не закінчуються. У репертуарі пять вистав. Кожна з них історія життя окремої людини, її злетів і падінь. Актори на сцені не просто грають, а заново переживають моменти зі свого минулого. «У нашому театрі немає зірок. Ми всі одна рівноправна родина», — каже художній керівник.

Глядацька аудиторія театру, вважає Сокіл, не поділяється ані за соціальними, ані за віковими критеріями. Нещодавно «P. S.», у рамках профілактики злочинності в суспільстві, давав вистави для школярів Деснянського району столиці. Попереду гастролі в Естонії і Польщі, Вінницькій і Харківській областях. В останній планується відвідати 13 місць позбавлення волі. Володимир Сокіл твердить, що їхні виступи дають засудженим надію на майбутнє. Багато хто пише листи, а звільнившись, приходить у театр. Дмитро Сапронов, актор, так і зробив. Відсидівши сім років, прийшов у «P. S.». Уже майже два роки він на волі, виступає, виховує маленьку дочку. Можливо, за кілька років вона гратиме на сцені театру разом з батьком, як це роблять діти Сокола.

Фото з архіву театру.