Із досьє «Голосу України»

КАЛЬЧЕНКО Валерій Михайлович народився 1947 року в Кіровограді. За фахом інженер-будівельник. Закінчив Кіровоградський будівельний технікум і Одеський інженерно-будівельний інститут. Працював на різних посадах у будівельних організаціях, головним інженером і начальником великих будуправлінь, заступником голови виконкому обласної Ради народних депутатів, першим заступником і головою Кіровоградської облдержадміністрації, заступником міністра і міністром з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Валерію Михайловичу, що ви скажете про нинішній склад комітету? Чи є в ньому фахівці із складних і життєво важливих екологічних, чорнобильських питань?

Після внесення змін до Конституції на комітет покладено відповідальність за діяльність профільних міністерств. А це МНС зі своєю розгалуженою і багатогранною мережею, переданою у його відання

ЧАЕС з її численними проблемами, завданням ліквідації військових боєприпасів, підпорядкованою йому Гідрометслужбою. Мінохорони природи, до складу якого нині входять Держкомводгосп, Держкомлісгосп, Державна служба геодезії, картографії та кадастру.

У нинішньому складі нашого комітету досвідчений господарник і науковець Михайло Поживанов, заступник голови Юрій Артеменко, який працював головою Запорізької обл-держадміністрації і набув досвіду в питаннях техногенної безпеки під час ліквідації аварії у Новобогданівці. Ще один заступник Олександр Ковтуненко уже вніс чотири законопроекти з проблем екології, природокористування. Декілька законопроектів з чорнобильських проблем і ядерної безпеки вніс член комітету Микола Данілін. Добре обізнані з чорнобильськими питаннями і техногенною безпекою Микола Присяжнюк, який працював першим заступником голови Житомирської облдержадміністрації, і Олександр Кравцов, колишній заступник міністра промислової політики України. А член комітету Ігор Лисов очолював оргкомітет Київської міськдержадміністрації у 20-ту річницю аварії на ЧАЕС.

Отже, в нашому комітеті є яскраві, досвідчені фахівці, які здатні розвязувати нелегкі профільні проблеми і приймати продумані рішення, ухвалювати кваліфіковані рекомендації.

Це добре. А які ви і члени вашого комітету вбачаєте головні напрями своєї роботи? На чому вже почали найбільше зосереджувати свої зусилля?

Головні напрями роботи комітету це охорона, збереження, використання та відновлення (відтворення) природних ресурсів, ландшафтів, екологічна безпека, попередження та ліквідація наслідків природних лих, охорона довкілля, радіаційна та пожежна безпека, цивільний захист населення тощо.

Ми зосереджуємо увагу комітету передусім на проблемах екологічного законодавства. На жаль, сьогодні є чинні неузгоджені законодавчі акти, приміром, Водний і Земельний кодекси.

А в чому конкретно полягає неузгодженість між ними?

У тому, що Водний кодекс обмежує використання водних обєктів в інтересах народу та довкілля. Земельний навпаки дозволяє надавати в оренду мало не весь каскад дніпровських водосховищ, практично всі водні ресурси та землі водного фонду. Тому, вважаємо, варто переглянути ці кодекси, а всі нові проекти законів відправляти на екологічну експертизу, щоб не послаблялося у цілому наше порівняно розвинене й системне природоохоронне законодавство. Слабкими є нині механізми його впровадження. Воно спотворюється і втрачає свою сутність також через недолугі підзаконні акти або через їх відсутність.

Тож комітет вважає за необхідне провести інвентаризацію всіх природоохоронних законів, а якщо треба внести зміни і розробити ефективні механізми їх реалізації.

У подальшому свої зусилля спрямовуватимемо на підготовку й прийняття законів прямої дії, які не потребуватимуть додаткових нормативних документів для їх реалізації. На удосконалення законодавства про цивільний захист населення, про поводження з відходами, посилення відповідальності за порушення природоохоронного законодавства тощо. Загалом на приведення екологічного законодавства України у відповідність до європейського.

Серед журналістів, які займаються питаннями цивільного захисту населення і чорнобильською тематикою, побутує думка, що найнадзвичайнішою подією минулого року було призначення міністром з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Нестора Шуфрича... Яка ваша думка щодо цього?

Важливою функцією нашого, як і всіх комітетів Верховної Ради, є контрольна. Нестор Іванович людина емоційна, енергійна. Він досвідчений політик. Тож поживемо побачимо. А за потреби комітет скаже своє слово...