Учора о 6.20 ранку представники Генеральної прокуратури України розпочали обшук на квартирі лідера громадянського руху «Народна самооборона» Юрія Луценка. Про це повідомила прес-секретар Юрія Луценка Інна Кисіль. Дії оперативної групи, яка приїхала зі своїми понятими, відбувалися на підставі судового рішення. З приводу обгрунтованості обшуку у квартирі колишнього міністра внутрішніх справ Голова Верховної Ради України Олександр Мороз доручив підготувати звернення до головного наглядового органу країни.

Лідер «Народної самооборони» в інтервю журналістам заявив, що вважає «операцію» спробою перешкодити його пересуванню територією України. Слідчі, за його словами, шукають у нього якісь меблі та системні блоки компютерів, які начебто він отримав за видачу зброї громадянину Ковальову.

Згодом на місце події приїхали і народні обранці із «Нашої України». Народний депутат Микола Мартиненко розповів, що під час обшуку було вилучено закордонний паспорт та посвідчення міністра внутрішніх справ.

«Нашоукраїнці» переконані, що саме принципова позиція Юрія Луценка під час його перебування на посаді міністра внутрішніх справ і як лідера «Народної самооборони» викликає такий «нездоровий» інтерес у правлячої більшості та уряду до його особи. «Справа Луценка», вважають «нашоукраїнці», має суто політичний замовний характер і свідчить про повернення старої практики переслідування опозиції. «Це означає, що Генеральна прокуратура і силові структури знову стали на шлях не боротьби із злочинністю, а на шлях політичної розправи», — сказав лідер «Нашої України» Вячеслав Кириленко. Прокоментували цю подію і на Банковій. Глава секретаріату Президента Віктор Балога заявив, що порушена кримінальна справа та обшук у помешканні лідера громадянського руху «Народна самооборона» свідчать: «на Луценкові Генеральна прокуратура випробовує нові методи залякування суспільства».

Один із слідчих, які проводили обшук у квартирі, вручив Луценку повістку на допит до Генеральної прокуратури на 15.00 вчорашнього дня.

Водночас прес-служба ГП відмовилася коментувати «Голосу України» цю подію, посилаючись на норми Кримінально-процесуального і Цивільного кодексів України.

Тим часом газета «Сегодня» повідомила про те, що в офісі «Народної самооборони», в будинку на бульварі Дружби народів, позавчора було знайдено арсенал зброї. Втім, прес-секретар лідера «НС» спростувала цю інформацію і уточнила, що офіс громадянського руху розміщується на вулиці Боженка.