Унаслідок антисоціальної політики уряду Януковича у місцевих управліннях праці та соціального захисту виникли небачені черги. Україна упродовж багатьох років не бачила такого знущання над людьми. Молоді мами хто з дітками на руках, хто залишивши дитину вдома, з ранку до ночі товпляться в тісних коридорах, щоб оформити допомогу при народженні дитини чи допомогу по догляду за дитиною до трьох років.

Досі застраховані особи, тобто мами, що працювали чи перебували у відпустці по догляду за дитиною, отримували ці виплати за місцем роботи. Такий простий і зручний порядок зберігся і після збільшення в 2005 році з ініціативи Президента Ющенка допомоги при народженні дитини в 11 разів до 8.500 гривень. Саме цілеспрямована політика підтримки материнства спричинила зростання в 2006 році народжуваності на 8 відсотків найвищий показник за кілька останніх десятиліть.

Проте уряд Януковича створив нестерпні умови оформлення й отримання дитячих виплат. Перша спроба урядовців восени минулого року позбавити частину мам допомоги при народженні дитини зазнала невдачі через суспільне обурення і тверду позицію Президента та парламентської опозиції. Але вже в січні цього року Кабінет Міністрів прийняв постанову, яка змусила близько мільйона мам отримувати допомогу на дітей в органах праці та соціального захисту за місцем проживання. Зрозуміло, що ні жінки з маленькими дітьми, ні працівники органів соцзахисту не були готові до цього безглуздого рішення. Крім усього іншого, жінки змушені приносити в управління соцзахисту додаткові довідки з місця роботи, що забирає час і часто змушує людей стояти в чергах по кілька днів. При цьому не варто забувати, що для багатьох родин з дітьми ці виплати є чи не єдиним джерелом існування.

Ще під час розгляду проекту бюджету на 2007 рік ми не раз попереджали, якими негативними будуть наслідки переведення дитячих виплат з місця роботи людей до органів соціального захисту і якими нестерпними стануть умови отримання цих допомог. Проте ні премєр Янукович, ні його більшість у Верховній Раді не дослухалися до здорового глузду.

Фракція «Наша Україна» вимагає від Кабінету Міністрів негайно повернути зручний для людей порядок отримання допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до трьох років. Ці гроші мами мають отримувати за місцем роботи, як це було під час роботи обох урядів, сформованих Президентом Ющенком. А уряд, який створив нестерпні умови отримання допомоги сотням тисяч мам, має бути відправлений у відставку з принесенням публічних вибачень усім, хто постраждав від його недолугої політики.