Ранкове засідання 20 березня

Вдруге не підтримали подання Президента України про призначення міністром закордонних справ Володимира Огризка. За нього пролосувало лише 195 парламентаріїв.

У своєму виступі з парламентської трибуни претендент на крісло міністра закордонних справ зауважив, що він уже 28 років працює в системі МЗС. Він наголосив, що має власні політичні переконання і від них не відмовиться, а працюватиме лише в рамках закону. Відчуваючи настрій сесійної зали, В. Огризко наголосив, що йдеться не лише про затвердження чи ні його кандидатури, а загалом про імідж України у світі. Після безрезультатного голосування представники опозиції депутати із фракцій «Наша Україна» та БЮТ на знак протесту знову покинули сесійну залу, а коаліціянти продовжили працювати згідно з порядком денним, до речі, досить результативно.

Ранкове засідання 20 березня

У цілому схвалено проект закону про земельний кадастр. У першому читанні зміни до кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності у сфері карантину рослин, зміни до деяких законодавчих актів з питань оподаткування товарів, що тимчасово ввозяться на митну територію України, зміни до закону «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними». Схвалено також проект закону про продовження до 1 січня 2009 року процедури ліквідації акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна». За основу прийняли урядовий проект закону про упорядкування надання пільг на оплату послуг з утримання будинків, споруд, прибудинкових територій, комунальних послуг та придбання твердого побутового палива. Як зауважив доповідач від комітету з питань державного будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Василь Демчишен, в Україні діють 25 законодавчих актів, які надають пільги окремим категоріям громадян з оплати житлово-комунальних послуг, тож назріла потреба схвалити єдиний законодавчий акт, який уніфікував би надання пільг.

На початку засідання склала присягу народного депутата Наталія Горбенко, обрана за списком Партії регіонів. Новообраний депутат одразу написала заяву про входження до антикризової коаліції. Парламентарії привітали з днем народження Олександра Третьякова.

Під час оголошення заяв народні депутати від «Нашої України» обурювалися обшуком квартири екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Лідер «нашоукраїнців» Вячеслав Кириленко заявив, що вбачає в цьому інциденті «ознаки повного реваншу антидемократичних сил».

Натомість представник фракції Партії регіонів Василь Хара у своєму виступі назвав це «штучним нагнітанням істерії», заявивши, що в Україні на разі немає жодної політичної кризи ані парламентської, ані урядової, ані конституційної. За його словами, є лише «криза опозиції». Парламентарій закликав опозиціонерів не йти на конфронтаційні дії, запевнивши, що антикризова коаліція надалі ще наполегливіше реалізовуватиме свої передвиборчі обіцянки. Таку позицію підтримали у своїх виступах й інші представники антикризової коаліції комуніст Валентин Матвєєв та соціаліст Іван Бокий.

Оскільки депутати до обіду вичерпали весь порядок денний, вечірнього засідання вирішили не проводити, натомість попрацювати у комітетах.

На знімку: Олександр Скибінецький, Олександр Рябека, Юрій Зубко і Михайло Чечетов

Фото Олександра КЛИМЕНКА.