І в наш час, як, власне, й колись, земельні сутички не рідкісне явище. Доходить іноді до крові.

Як, наприклад, у Княжичах Броварського району. Кажуть, там сотка землі коштує на чорному ринку 6—7 тисяч доларів. За офіційними даними Київського обласного головного управління земельних ресурсів, середня вартість квадратного метра землі в самих Броварах сягнула 75,01 гривні. Загалом із масиву земель державної власності місто продало торік 36 ділянок загальною площею 16,5 гектара на суму більш як 12,37 млн. гривень. Фактично від цього надійшло до бюджету понад 9 млн. 925 тис. гривень. Це неабищо.

Але перше місце в області за середньою вартістю квадратного метра проданої торік землі посів Бориспіль понад 77 гривень. Ірпінь продав 25 земельних ділянок площею 17,43 гектара на суму понад 13 млн. 456 тис. гривень. Фактично бюджет цього міста отримав 4 млн. 845 тис. гривень. Значно прихильнішими продавцями до покупців земельних ділянок виявилися міста Біла Церква, Переяслав-Хмельницький, Фастів середня вартість квадратного метра землі у них сягнула близько або лише трохи більш як 40 гривень.

Як розповів начальник Київського обласного головного управління земельних ресурсів Віктор Петрук, загалом торік в області продано 342 земельні ділянки із земель державної власності площею понад 530 гектарів та вартістю понад 128 млн. 620 тис. гривень.

Взагалі не продавали такі землі в Богуславському, Згурівському, Іванківському, Поліському районах і місті Славутичі. Лише по одній-дві земельні ділянки продали в Миронівському, Ставищенському, Таращанському, Тетіївському, Володарському районах.

Нині Київське обласне головне управління сформувало перелік з 20 земельних ділянок, що можуть бути запропоновані до продажу на земельних аукціонах цього року.

Лариса АТАМАНЧУК, головний спеціаліст Київського обласного головного управління земельних ресурсів.