Учора Голова Верховної Ради України Олександр Мороз прийняв делегацію польської частини Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща на чолі з віце-маршалком Сейму Республіки Польща, головою польської частини Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща Броніславом Коморовським.

Олександр Мороз назвав міжпарламентську складову україно-польських відносин «зразком співпраці між парламентами» для вирішення важливих для обох країн питань. Він висловив переконання, що робота сесії МПА буде продуктивною і продемонструє суспільству налаштованість на конкретні справи. Крім того, Голова Верховної Ради наголосив на важливості обговорення проблем розвитку місцевого самоврядування, підкресливши необхідність завершення в Україні другого етапу конституційної реформи. У цьому контексті О. Мороз висловився за доцільність вивчення моделі місцевого самоврядування європейських країн, зокрема, Польщі.

В свою чергу, Броніслав Коморовський наголосив на інтенсифікації міжпарламентських відносин двох країн, зазначивши, що нового імпульсу парламентській співпраці надав офіційний візит Голови Верховної Ради України до Республіки Польща. «Ми оптимісти щодо будь-яких форм міжпарламентської українсько-польської співпраці», — зазначив Б. Коморовський і висловив готовність польської сторони прийняти українських депутатів для обміну досвідом у цій сфері.

З віце-маршалком сейму Республіки Польща Броніславом Коморовським зустрівся і заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко. Підкреслюючи спадковість співпраці українського та польського парламентів, Микола Томенко наголосив на готовності до продуктивної роботи асамблеї, особливо у частині, яка стосується обміну досвідом у реформуванні системи місцевого самоврядування.

Найближчим часом, повідомив заступник глави парламенту, буде укладено угоду між українськими інституціями влади. Микола Томенко висловився за проведення «революції кольорів», за заборону помаранчевих та біло-блакитних кольорів як символів протистояння політичних сил та за підтримку тільки жовто-блакитного кольору як символу України. На його думку, «щоб в Україні зробити щось добре, необхідно не згадувати про минуле, а лише думати про майбутнє».

Віце-маршалок Сейму Республіки Польща Броніслав Коморовський, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.