Проблеми транскордонної співпраці, взаємодії на шляху інтеграції України до європейських і євроатлантичних структур, а також досвід Польщі на шляху реформування органів місцевого самоврядування обговорили учасники третьої сесії Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща, яка відбулася у Верховній Раді.

Звертаючись до українських та польських парламентаріїв із вітальним словом, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз відзначив: характерним є те, що саме з польським парламентом досягнуто створення Міжпарламентської асамблеї, адже це набагато конкретніша форма співпраці. Глава українського парламенту висловив сподівання, що пропозиції і досвід Польщі щодо європейської інтеграції будуть корисними і для нашої держави в її євроінтеграційних прагненнях. Цьому, на його думку, також сприятиме нещодавнє створення у Сеймі Польщі спеціальної комісії з проблем євроінтеграції.

О. Мороз наголосив на потребі ширшого розвитку транскордонного співробітництва та облаштування україно-польських пунктів перетину кордону відповідно до європейських взірців. За його словами, про успіхи на цьому терені можна буде говорити тоді, коли і порядок на україно-польському кордоні, і кількість пунктів перетину кордону та їх функціонування буде на зразок польсько-німецького кордону. Адже те, що маємо нині, зауважив О. Мороз, не відповідає вимогам сьогодення і потребує вдосконалення.

Особливо важливим для України є, на думку глави українського парламенту, досвід Польщі у реформі місцевого самоврядування.

Корисним для нашої держави, вважає Голова Верховної Ради, також може стати польський досвід запровадження ефективної виборчої системи коли вдалося поєднати інтереси регіонів і партій.

У свою чергу, глава Української частини МПА України та Республіки Польща, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко відзначив, що український та польський парламенти наближаються до «зразкової МПА», бо інтенсивність та ефективність співпраці в рамках цієї МПА є одними з найкращих. Про це свідчить і велика кількість двосторонніх зустрічей та обмінів візитами.

До того ж спостерігаються добрі тенденції у торговельно-економічній співпраці Україна посідає пяте місце за обсягами імпорту і четверте за обсягами експорту у Центральній і Східній Європі, є другою державою за обсягом ринку збуту польських товарів серед країн Східної і Центральної Європи. «Ми маємо спеціальну місію, і Україна, і Польща, місію обєднавчу між Сходом і Заходом, і цю місію мусимо гідно нести разом», — наголосив М. Томенко.

А голова Польської частини МПА, Віце-маршалок Сейму Броніслав Коморовський заявив, що Польща життєво зацікавлена поглибленням співпраці у рамках двох міжпарламентських асамблей: україно-польської та україно-польсько-литовської. Б. Коморовський відзначив чималий доробок напрацювань україно-польської МПА за останні роки. Зокрема, МПА висловлювала своє позитивне ставлення до будівництва трубопроводу ОдесаБродиПлоцьк та диверсифікації поставок природного газу. Віце-маршалок Сейму запевнив, що Польща й надалі підтримуватиме українських партнерів у реформаторських зусиллях та збереженні проєвропейського та проатлантичного напрямку в міжнародній політиці України, якщо така буде воля громадян України та її влади. За його словами, Польща підтримує укладання нової посиленої угоди між Україною та ЄС і заохочує Україну до реформаторських зусиль та використання плану дій «УкраїнаЄС», який має на меті наблизити нашу державу до стандартів ЄС.

«Водночас переконуємо партнерів з ЄС почати серйозну політичну розмову на тему майбутніх взаємин з Україною та встановлення довгострокової європейської перспективи для України», — сказав Б. Коморовський.

За підсумками роботи третьої сесії україно-польської МПА прийнято три спільні документи заяви про співробітництво у галузі реформування органів місцевого самоврядування, щодо європейських прагнень України, а також подальшої співпраці та розвитку транскордонного співробітництва.