Уночі з 29 на 30 травня терористи атакували прикордонний підрозділ «Станично-Луганський». А напередодні в районі відділу прикордонної служби відзначалося скупчення озброєних осіб до 300 людей, облаштування блокпостів і вогневих точок. 
Про підготовку штурму попереджав і народний депутат Олег Ляшко. За його інформацією, терористи взяли в заручники кількох родичів солдатів, які служать на заставі. Прикриваючись ними, вони вимагали скласти зброю і здати об’єкт, однак прикордонники продовжують утримувати позиції, розраховуючи на допомогу військових. Почавши атаку вночі, бойовики відкрили стрілянину із гранатометів і стрілецької зброї. Прикордонники відповіли вогнем. Усього відбулося шість хвиль обстрілу. Один із військовослужбовців дістав легкі осколкові поранення. Кількість потерпілих з боку бойовиків поки що невідома, але те, що вони є — очевидно. До місць їх дислокації зафіксовано прибуття чотирьох «швидких». Ця атака була не першою. У ніч із 21 на 22 травня прикордонники відділу «Станично-Луганське» також відбили кілька нападів на свій підрозділ. Тоді було поранено п’ять військовослужбовців та одного контужено.
Цієї ж ночі на кордоні з Росією прикордонники затримали три автомобілі зі зброєю. Спочатку зупинили «Мерседес-Віто», який мав зустрічати й супроводжувати автомобілі з Росії, а через деякий час — дві «Газелі», що рухалися з боку сусідньої держави. Загалом з автомобілів вилучили 28 автоматів АК, 6 кулеметів, 3 гранатомети типу «Муха», 4 снайперських гвинтівки і 40 ящиків з боєприпасами та гранатами. Серед пасажирів однієї «Газелі» була й жінка, котра мала при собі 10 тисяч доларів США. Усього прикордонники затримали 13 людей.