Не таємниця, що в малих містах важко знайти роботу, тому багато чоловіків шукають її деінде. Не думала, що в нашій родині виникне така ситуація. Все було добре, поки я не потрапила до лікарні. Як то кажуть, втрачаєш багато і здоровя, і гроші, бо майже всі заощадження пішли на лікування. Роботу, де отримувала пристойну платню, втратила. Скоро й чоловік залишився без неї. Тож залишилися ми без коштів до існування. А в нас два сини-студенти, яким і навчання, і проживання треба оплачувати.

Спробувала домовитися з господинею квартири, де проживає старший син. Ніби й згоду отримала, заплатила за місяць уперед. Та приїхали діти на навчання, а в кімнаті вже проживає інший хлопець. «Не подобається виїжджайте, інші заплатять більше», — сказала вона. Що робити, змушена була шукати ще одну кімнату. Не змогла зекономити. Та й дітям щотижня з собою треба дати продуктів, грошей. Уже так паски затягнули з батьком, що аж-аж...

Спробувала влаштуватися на роботу бухгалтером. Багато різних фірм обійшла та скрізь отримувала відмову одні мотивували, що вже зайняте місце, інші моїм віком, мовляв, якби була молодша, то... Залишилося одне йти торгувати на ринок.

Чоловік тим часом влаштувався на будівництво. Одного разу прийшов і сказав, що є можливість поїхати на заробітки в Росію, адже вони там вищі. «За рік моєї роботи там зможемо кількарічне навчання дітей оплатити»,— малював він райдужні перспективи. Погодилася. Спочатку отримувала від нього непогані гроші. А потім дзвонить, каже, що стало сутужніше із роботою і заробітки зменшилися.

Приїхав нещодавно чоловік додому у відпустку на тиждень. Зраділа, скільки часу не бачилися, а лише телефонні розмови. От лише привіз небагато грошей, бо більшу частину витратив на новий компютер, «дітям для навчання незамінна річ». Усе розумію, це справді так, але чому чоловік не врахував, що потрібно й за нашу квартиру платити, й за найняті кімнати для синів та й одягнутися усім треба. Мабуть, правду кажуть, чоловіки думають лише про сьогоднішнє, а майбутнє, то буде колись...

Підєднав компютер, модем. Як хлопчисько, просидів кілька ночей в Інтернеті — «це ж скільки всього цікавого можна дізнатися». Відпустка закінчилася, і він поїхав. А через якийсь час прийшов рахунок на оплату телефону. Я ледь не впала. У квитанції значилася сума — «6000 гривень». І вказувався день, коли були дзвінки. Це був саме той час, коли чоловік «бавився» в Інтернеті. Що робити? Де взяти такі гроші? Адже ту суму, що привіз, передала синам на оплату кімнат. Чоловік, наче відчув щось, зателефонував. А я йому й розповіла про його «заробіток». Говорила-сварила, а він виправдовується, мовляв, не знав, що може так вийти. «Візьму в борг у товаришів, щоб розрахуватися, а потім віддам», — сказав. Відмовилася я, бо гроші повертати потрібно, а там всі працюють, щоб заробити побільше. Та й чоловіку за якісь кошти жити треба на чужині. Вирішила, викручуватимуся із ситуації сама.

Пішла на прийом до начальника центру телефонного звязку. Пояснила ситуацію. Дали пораду: пишіть заяву на відєднання телефону від міжнародного звязку. Тоді, навіть перебуваючи в Інтернеті, компютер автоматично не зможе дзвонити на міжнародні номери, які коштують до 15 гривень за хвилину. «Ваш випадок не поодинокий, заспокоював мене начальник. На жаль, не всі добре знають іноземну і тому, тиснуть клавішу «так», коли потрібно «ні», спрацьовує автоматичне включення, відбувається набір, що й сталося у вашому випадку. Нещодавно приходив на прийом чоловік, якому треба було сплатити 40 тисяч. Діти отримали музичні хіти, а батькові довелося платити гроші».

Дозволили мені «розбити» оплату на кілька місяців. Тож тепер працюю на оплату «компютерного задоволення» чоловіка. Раджу: якщо підключаєтесь до Інтернету напишіть заяву про відєднання міжнародного звязку, так буде спокійніше. І сімейні стосунки через це не постраждають.