Голова Верховної Ради Олександр Мороз учора на зустрічі в секретаріаті глави держави зазначив, що конструктивна робота всіх гілок влади дасть змогу зняти «штучне» протистояння в державі. Він також закликав усіх працювати «над амбіційним проектом розвитку країни», який завершує готувати Кабінет Міністрів.

А прес-служба глави держави повідомила, що більшість і опозиція публічно оголошують про наміри забезпечити конструктивну співпрацю і сідають за стіл переговорів.

Під час вчорашніх політичних консультацій у секретаріаті Президента за участі керівництва держави і лідерів парламентських фракцій прийнято рішення створити робочу групу, яка інвентаризуватиме поточні законопроекти і визначатиме їхню пріоритетність, та сформувати конституційну комісію з представників різних політичних сил і органів влади. Вчора ввечері мало відбутися перше засідання робочої групи.

Підсумки консультацій підбив Президент: представники більшості та опозиції за участі секретаріату Президента сформують спільну робочу групу, визначать її порядок денний, умови діяльності й очікуваний результат.

Протягом пяти днів має бути сформована єдина робоча комісія, яка працюватиме над змінами і доповненнями до Конституції. Її склад глава держави готовий затвердити в пятницю, 23 березня.

До першочергових В. Ющенко запропонував віднести законопроекти, які стосуються бюджетного процесу, приватизації, діяльності малого і середнього бізнесу, відшкодування ПДВ, повернення вкладів населення.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко запропонувала до списку питань, над якими працюватиме група, внести голосування за кандидатуру Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ, проведення референдуму стосовно форми державного правління та інші теми, про які зазначено в нещодавній заяві опозиції.

А Премєр-міністр Віктор Янукович заявив, що в країні немає політичної кризи. «Парламент працює, уряд працює, економіка зростає, бюджет збільшується, приймаються рішення, і, до речі, вони приймаються разом з Президентом», — підкреслив глава уряду. Водночас премєр зазначив, що готовий працювати над удосконаленням Конституції і делегувати в робочу групу професіоналів.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).