Названо лауреатів премії імені Юрія Долгорукого

Уже втретє від часу заснування названо лауреатів Міжнародної літературної премії імені Юрія Долгорукого. Раніше її удостоювалися прозаїки Валентина Єрмолова, Ірен Роздобудько, поети Олександр Кабанов, Володимир Каденко. А цього разу журі розглядало книжки, видані в 2005—2006 роках, та прозу, опубліковану в періодиці. Не мало значення, де вийшов друком твір українського автора в Україні чи за її межами.

Сьогодні ця премія одна з найвищих літературних українських премій. А коли вручалася вперше (на початку 2005-го), взагалі була «чемпіоном» за своїм фінансовим компонентом по 2500 доларів США кожному із трьох лауреатів. Засновники премії Московський Фонд підтримки співвітчизників з участю Посольства Росії в Україні та київський літературний журнал «Радуга».

Серед цьогорічних лауреатів Ірина Євса. Ця відома в Україні поетеса отримала нагороду за книжку «Трофейный пейзаж». У номінації «Проза» перемогла повість Інни Мельницької «Украинский эшелон», присвячена Великій Вітчизняній війні.

Положенням про премію передбачається також присудження її суспільним діячам, ученим, журналістам, котрі утверджують традиційні цінності словянської цивілізації. У цій номінації за свою просвітницько-публіцистичну діяльність лауреатом став Василь Анісімов.

Урочисте вручення премії проходило у Великому залі Оперної студії Національної музичної академії України. Після закінчення церемонії відбувся концерт солістів Большого театру Росії Петра Глубокого й Оксани Горчаковської, брас-ансамблю «Каприз» артистів оркестру Большого театру. Красива музика, хороша література. Хіба це не справжнє свято для всіх, високих душею?