Про це заявив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, виступаючи на ІІ зїзді Всеукраїнської спілки власників земельних та майнових паїв.

Глава парламенту нагадав, що Верховна Рада продовжила на рік мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. За словами О. Мороза, упродовж року необхідно ухвалити більш як 20 законів, які унормовують ринок землі. Нинішнього тижня парламент планує розглянути один із найскладніших законів — «Про державний земельний кадастр». Голова Верховної Ради зауважив, що необхідно «мінімум три чотири роки», щоб цей закон почав працювати. О. Мороз наголосив, що без законодавчого забезпечення ринку землі існує велика загроза шахрайських оборудок із нею.

Голова Верховної Ради назвав такою, що заслуговує на увагу, пропозицію щодо продажу землі тільки державному земельному банку. На думку О. Мороза, варто ухвалити короткий закон про організацію продажу землі, відповідно до якого земля має продаватися за середньосвітовою ціною, всі гроші від здійснення земельних операцій поступатимуть за перерахунком, а 40 відсотків цих коштів спрямовуватимуть до бюджету. Глава парламенту також вважає за необхідне внести зміни до законодавства про оренду землі, відповідно до яких орендар братиме землю в оренду на 5—10 років.

Аналізуючи політичну ситуацію у державі, О. Мороз вкотре наголосив на необхідності завершення другого етапу політреформи вже нинішнього року, «передати місцевим радам всю владу на місцях», бо інакше, за його словами, «землерозпорядники будуть безправними». «Ми не допустимо реставрації попередньої моделі державного управління. Ми повинні запровадити європейську модель здійснення влади», — заявив він. І висловив переконання, що «Верховна Рада України витримає всі барабанні бої», і у парламенті обовязково буде створено широку коаліцію, до складу якої можуть увійти «ті депутати з опозиційних фракцій, які хочуть виконувати свої конституційні обовязки, хочуть працювати в імя народу» і які «голосуватимуть так, як потрібно суспільству».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.