Навесні 1992 року українські промисловці і підприємці обєдналися, щоб в умовах переходу до ринку навчитися захищати свої інтереси. Тоді установчий договір підписали близько 100 субєктів господарської діяльності. Нині в УСПП майже 40 тисяч підприємств, котрі загалом виробляють понад 80% валового внутрішнього продукту країни.

За 15 років в УСПП склалися традиції цивілізованого лобіювання інтересів бізнесу. Український союз промисловців і підприємців веде конструктивний діалог з владою його учасники представлені у громадських колегіях міністерств і відомств, регіональних адміністрацій, обрані народними депутатами рад усіх рівнів. Регулярними стали форуми «Бізнес і влада партнери» за участі Президента і членів уряду. Союз активно впливає на законодавчу сферу. Багато в чому завдяки зусиллям промисловців і підприємців нині ухвалено закон про основи державної регуляторної політики, серію нормативних актів з питань оподаткування. В активі ділової громадськості збереження спрощеної системи оподаткування для малого і середнього бізнесу, закон про державні закупівлі, що сприяє прозорості тендерів.

УСПП чи не першим підняв тривогу, коли явище рейдерства стало загрожувати не лише стабільній роботі окремих підприємств, а й економіці країни в цілому. Нині союз ініціює створення громадських експертних рад при органах державної влади, створює вертикаль захисту бізнесу від потенційних ризиків і загроз.

За наполяганням парламентаріїв представників промислової громадськості у грудні 2006 року було ухвалено «антирейдерський» закон. Він розмежовує справи, підвідомчі господарським судам і судам загальної юрисдикції, виправляє недоліки законодавства у визначенні підсудності справ. Серед ініціатив УСПП створення реєстру нечесних суддів і неправомірних рішень судів щодо перерозподілу власності.

Для того, щоб промисловці і підприємці могли довести свою конкурентоспроможність на міжнародному рівні, УСПП проводить більш як 30 бізнес-форумів на рік. Представництва Українського союзу промисловців і підприємців є у 20 країнах світу. Створені й успішно працюють Україно-німецький форум, інвестиційні ради УСПП РСПП (Російський союз промисловців і підприємців), Україна Казахстан.

Нещодавно союз став першою всеукраїнською громадською організацією, що отримала сертифікат якості ІSO 9001:2000. Відтепер послуги УСПП правового, економічного, інформаційного характеру відповідають світовим стандартам досконалості.

Оцінюючи пройдений шлях, народний депутат, президент УСПП Анатолій Кінах (на знімку) каже: «Ми зробили нашу громадську організацію потужною і надійною опорою для кожного підприємця. Ми будемо й надалі активно впливати на формування й реалізацію державної політики у соціально-економічній сфері».