Ранкове засідання 16 березня

На засіданні були відсутні представники фракцій «Нашої України» і БЮТ.

Народні обранці заслухали попередній звіт тимчасової слідчої комісії з питання розслідування витрачання коштів, отриманих від приватизації ВАТ «Криворіжсталь», з яким виступив Андрій Сенченко. Він наголошував, що комісія не може продуктивно працювати, бо немає відповідного приміщення для роботи, не всі її члени хочуть працювати і т. ін. А у виступах народні депутати наполягали, щоб А. Сенченко назвав, куди витрачено отримані 24,2 млрд. гривень. Із жорсткою критикою «непослідовності та замаскованості», неясності з витраченими коштами виступив Михайло Чечетов. На його думку, досі невідомо, де поділися 15 млрд. грн. Голова Верховної Ради Олександр Мороз також висловив припущення, що гроші не проїли, а розікрали, і є всі підстави для порушення кримінальної справи.

На голосування було поставлено два проекти постанови Верховної Ради: один інформацію тимчасової слідчої комісії взяти до відома і продовжити її роботу, другий за варіантом народного депутата Юрія Мірошниченка пропонувалося роботу комісії визнати незадовільною і увільнити від обовязків голову комісії А. Сенченка. Висновок народних депутатів: цей склад комісії не може розглянути реальний стан справ із витрачанням коштів. І народні депутати проголосували за постанову, запропоновану Ю. Мірошниченком. А що комісію очолюють представники БЮТ і «Нашої України», то було внесено пропозицію переобрати її голову. Головою тимчасової слідчої комісії стала Людмила Кириченко, представниця фракції Партії регіонів.

Потім народні депутати розглянули питання ратифікації. Зокрема, проекту закону про Європейську Конвенцію про правовий статус трудящих мігрантів, про приєднання України до Другого факультативного протоколу до міжнародного пакту про громадянські і політичні права, що стосується скасування смертної кари, протоколу про внесення змін і доповнень до угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих мігрантів. Народні депутати обговорили й ухвалили в першому читанні проект закону про організацію та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Парламентарії розглянули низку законопроектів, які були повернуті Президентом. Зокрема, народні обранці врахували пропозиції глави держави до проектів законів «Про дисциплінарний статут державної служби спеціального звязку та захисту інформації України» і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання заходів з енергозбереження».