Кубок УЄФА. 1/8 фіналу. Матчі у відповідь. 15 березня.

АЗ (Нідерланди) — «Ньюкасл» (Англія). 2:0 (перший матч — 2:4).

«Бенфіка» (Португалія) — ПСЖ (Франція). 3:1. (1:2).

«Еспаньйол» (Іспанія) — «Маккабі» (Ізраїль, Хайфа). 4:0 (0:0).

«Шахтар» (Донецьк, Україна) — «Севілья» (Іспанія). 2:3. Голи: Матузалем, 49, Мареска, 53, Елано, 83, Палоп, 90+3, Шевантон, 105+2. Перший матч — 2:2.

«Шахтар»: Шуст, Гай, Чигринський, Кучер, Матузалем (Дуляй, 85), Фернандіньйо, Маріка, Шевчук (Рац, 43), Жадсон, Бєлік (Елано, 64), Левандовський. Тренер — Мірча Луческу.

«Севілья»: Палоп, Хінкель (Шевантон, 57), Хаві Наварро (Дуда, 81), Ескюде, Драгутинович, Дані Алвеш, Поульсен, Мареска, Адріано (Пуерта, 46), Луїс Фабіано, Кануте. Тренер — Хуанде Рамос.

Арбітр — Джанлука Папареста (Італія).

Попереджено: Бєліка, 20, Наварро, 36, Фабіано, 41, Левандовського, 89, Драгутиновича, 91, Поульсена, 98, Ескюде, 115.

Донецьк. РСК «Олімпійський». 1 градус. 27 000 глядачів.

За день до матчу в обох таборах утримувалися від бравурних заяв. Навпаки, робили обережні прогнози. А наставники обох команд нахваляли суперників. Навіть поява в Донецьку Кубка УЄФА, що його привезла з собою іспанська команда, якось відійшла на другий план. Хоча це цікавий момент. То чому гості взяли з собою той цінний багаж?

Річ у тім, що представники «Севільї» (поки що чинного володаря призу) після зустрічі в Донецьку полетіли з призом до Глазго, де 16 травня відбудеться фінальний матч розіграшу 2006/2007. За правилами, саме тепер настав час здавати «інвентар».

Отже, в повітрі зависла своєрідна передгрозова тиша. Хоча господарі першими активно пішли вперед. Утім, особливо загрозливих ситуацій біля воріт «Севільї» не виникло. Проте гості одразу показали, чого вони хочуть. А на третій хвилині форвард збірної Малі Фредерік Кануте наробив переполоху у штрафному донеччан. І Богданові Шусту довелося рятувати ситуацію. Та це був лише початок.

На 16-й хвилині стало вже по-справжньому небезпечно. Кануте з близької відстані через себе бив по порожніх воротах. На щастя, воротаря підстрахував Олександр Кучер, вибивши м’яча головою. І це все зрозуміло, адже «Севілья» мала атакувати. Враховуючи результат першого поєдинку, їй це було потрібно більше, ніж «Шахтареві».

Потім (23-тя хвилина) з вигідної позиції пробив Адріано. І знову майстерність продемонстрував Шуст, котрий в кидку парирував цей постріл. Щоправда, Адріано — шульга, а діяти цього разу довелося правою. Тому удар вийшов не такий сильний.

Під кінець тайму про себе нагадав Мареска. Особливо небезпечний був його обвідний удар з лінії карного майданчика. Шуст дотягнувся до м’яча, і той рикошетом від бокової стійки вилетів за межі поля. Пронесло! А вже на третій доданій хвилині в першому таймі, здавалося, нічого не заважало Кануте влучити у ворота з двох метрів. Він пробив. Однак Шуст блискавкою кинувся на м’яча і вкотре відвів небезпеку.

З перших хвилин другої половини зустрічі «Шахтар» пішов у наступ великими силами. І успіх не забарився. Матузалем забив красень гол — у падінні п’яткою через себе. Бразильці — вони і в Україні бразильці. Та, на жаль, недовго нам випало радіти. Мареска, хтозна з якої спроби, таки добився свого і встановив рівновагу.

Ситуація, зрозуміло, загострилася. Гравці обох команд нагадували мінерів. Адже один необачний крок — і все... Тому вибивали м’ячі подалі від лиха навіть у, здавалося б, простих ситуаціях. Однак «Севільї» треба було йти ва-банк. Тому Рамос замінив оборонців Хінкеля і Наварро на уругвайського нападника Шевантона і півоборонця Дуду. Це і зрозуміло: тренер сподівався посилити ударний потенціал. Однак вийшло навпаки. «Шахтар» провів блискавичну контратаку, і Елано, котрий вийшов на заміну і не встиг ще навіть як слід розігрітися, ударом низом вивів «Шахтар» уперед.

Та, як відомо, матч триває до останньої секунди. «Севілья» отримала право на кутовий, і в карному майданчику «Шахтаря» з’явився... воротар гостей Андрес Палоп. Він і забив, мов хвацький форвард, рятівного м’яча. Таке теж трапляється у футболі, особливо у відповідальних і напружених матчах, коли доля міняє свою прихильність, як вередлива дівчина.

Додатковий час. Ще півгодини нервового напруження. Але до пенальті справа не дійшла. Гості виявилися фартовими — вони забили переможний гол.

Хуанде Рамос:

— Гра, як і очікувалося, була гострою. Ми мали багато моментів у першому таймі, але не забили. А от у другому нам вдалося це зробити двічі. Особливо поталанило, коли на останніх секундах основного часу забив наш воротар. Таке в моїй тренерській кар’єрі трапилося вперше. Як пояснив мені Палоп, грав він з особливим натхненням, адже сьогодні його сина виписали з лікарні.

Мірча Луческу:

— Ви стали свідками поєдинку дуже високого рівня. Обидві команди показали відмінний футбол. Але різниця в класі відчувалася дуже. «Севілья», яка грає в сильному чемпіонаті, має ще й величезний досвід виступів на міжнародній арені. Це й дало їй можливість останньої миті врятувати ситуацію і забити рятівний другий гол. Якби наші гравці були досвідченіші та кмітливіші, то протримали б м’яча скільки треба і зберегли переможний результат. Хоча в першому таймі гості мали більше нагод забити. А після перерви нам вдалося посилити гру, вийти вперед. Могли забити і третього м’яча. Але «Севілья», окрім згаданих чеснот, мала ще й спортивне щастя...