Вечірнє засідання 15 березня

Опозиціонери — фракції блоків «Наша Україна» і БЮТ — знову з’явилися в сесійній залі. Бо в порядку денному стояло питання про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік».

Мова — про підвищення заробітних плат і пенсій. На розгляд народних обранців винесено три законопроекти.

Про свій, альтернативний урядовому, доповідає Юлія Тимошенко. Вона запевняє, що розроблений ними законопроект на відміну від урядового піднімає рівень соціальних стандартів на третину. Наприклад, розмір мінімальної заробітної плати пропонується підняти з квітня — до 440 гривень, а з жовтня — до 480. Вона звинувачує уряд у непрофесіоналізмі, вказуючи на невідповідність річних прогнозів інфляції нинішнім реаліям. Говорячи про законопроект Міністерства фінансів, вказує на істотний дефіцит держбюджету (за підрахунками — у 3,1 відсотка), який може потягнути за собою або невмотивоване зростання державного боргу, або нестримне зростання інфляції.

Заступник глави секретаріату Президента країни Арсеній Яценюк представляє президентський законопроект. З’ясовується, що пропозиції глави держави щодо динаміки зростання заробітних плат і пенсій фактично збігаються з урядовими. Водночас законопроект, на думку Арсенія Яценюка, передбачає зростання соціальних стандартів, у тому числі й за рахунок додаткових джерел. Так, зростання заробітних плат значно покращить ресурсну базу місцевих бюджетів і Пенсійного фонду завдяки податкам на доходи громадян. Тобто Президент прагне максимально уникнути зростання витрат від гіпотетично можливого нарощування внутрішніх і зовнішніх запозичень, що в кінцевому підсумку може призвести до поглиблення дефіциту загального фонду держбюджету.

Але цього вечора кожен був при своїй думці. До того ж, Перший віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров мав найбільші козирі — зростання ВВП за два місяці на 8,6 відсотка і цілковиту підтримку Комітету Верховної Ради з питань бюджету, що згодом показав виступ його голови Володимира Макеєнка. За Миколою Азаровим, уряд має сьогодні достатній ресурс для того, щоб підвищити заробітну плату й пенсії. Урядова пропозиція суспільству: підняти мінімальний рівень заробітної плати з 1 квітня — до 420 гривень, з 1 липня — до 440, з 1 жовтня — до 460. Прожитковий мінімум з квітня зросте на 24 гривні, а не на 20, як передбачалося, з жовтня — на 22 гривні, а не 19.

Не дивно, що саме урядовий законопроект залишився поза конкуренцією на табло для голосування, альтернативні не набрали належної кількості голосів. Запам’яталося резюме Олександра Мороза: по суті законопроекти мало чим відрізняються один від одного, головне — не допустити інфляції.