Неприємно, зазирнувши в «дзеркало», побачити там не найкращі свої якості

З екрана геть юний громадянин при краватці типовий комсомолець застійних часів оприлюднював заяву Тернопільської міської організації Конгресу українських націоналістів щодо «ганебного вибору представника України на пісенний конкурс «Євробачення-2007».

Ішлося про те, що творчість Андрія Данилка — «це вихолощена деградаційна культура, котра уособлює дешеву кабацьку балаганщину, що геть не притаманна українській національній культурі». А сценічний образ Вєрки Сердючки то «уособлення постімперського комплексу меншовартості і малоросійства». Юнак переконував, що українці мають жити в «українському культурному просторі, де не може бути місця антиукраїнським провокаторам і продажним людям». У нього навіть виникло запитання: «Чи насправді Перший національний телеканал є національним, та інтереси якої нації він захищає?» .

Противники Вєрки Сердючки пропонують організаторам української частини конкурсу... переголосувати ще раз без участі Андрія Данилка, а якщо ті не погодяться, то закликатимуть українців бойкотувати «Євробачення». Ну суто наша політична еліта...

Неймовірно, але, слухаючи юного націоналіста, який, до речі, пересипав свою промову суржиками та русизмами, не могла повірити, що таке нині можливе. Нехай у роки репресій такі само ідейні будівники нового життя, не терплячи нічого, що не вкладалося у їхнє розуміння «правильності», ганьбили і таврували, що слугувало сигналом для інших, ще ідейніших. Після чого мільйони ні в чому не винних людей опинялися всім нині відомо, де. Неважко здогадатися, що було б тоді й з Андрієм Данилком, який «ганьбить українську націю», і з Першим національним, що його популяризує...

Ми вже були учасниками, часом дуже активними, радянської людської трагедії. І нічого не навчилися? Адже про що йдеться? Талановитий Андрій Данилко, копіюючи значну частку нас, від пересічних громадян до політиків у повсякденному житті, виставляє це на посміх зі сцени. Звісно, неприємно, зазирнувши в «дзеркало», побачити там не найкращі свої якості. Але на кого за це гніватися? Згодна, Сердючка сипле зі сцени жахливим суржиком, який абсолютно не притаманний самому Данилкові. Але хіба він його вигадав? Замість гніватися, опоненти та ідейні достойники мали б замислитися, що треба не Данилка звинувачувати в цьому та проганяти зі сцени, а суржика позбутися. Й не тільки суржика, а й жлобізму, що розїдає суспільство.

Натомість деякі достойники навіть заявили, що бажають, аби представник України взагалі не посів на конкурсі ніякого місця, бо він не гідний представляти нашу державу. І чому ми вирішили, що Данилко представляє державу, а не естрадний жанр, шоу, що має неабиякий успіх у цій державі? Чи забули: щоб позбутися власних недоліків, люди повинні навчитися сміятися з себе. Але це, зясовується, не для нас...

Тим часом сам Данилко сподівається, що в Європі у людей є почуття гумору. Адже там теж не рідкість почути «цитату» з Вєрки-Данилка: «Ми інглиш ніхт ферштейн» — такий само суржик тільки іншою мовою.

...На початку перебудови читаючий СРСР здобув нарешті можливість прочитати пронизані гумором «Пригоди солдата Івана Чонкіна» Володимира Войновича. Заговорили про прогноз письменника щодо повалення імперії і т. д., і т. п. Такої само думки, зізнаюся, була і я. Тож, коли готувала інтервю з Войновичем, поспішила про це йому сказати. Делікатний Войнович не переконував мене хоч би в чому, але якось дуже жалісливо запитав: «А хіба вам ніскілечки не було смішно?».

У Гельсінкі відбулося жеребкування учасників пісенного конкурсу «Євробачення-2007», у якому візьме участь рекордна кількість країн — 42. На знімку: ведучі Майкко Леппілампі і Джаана Пелконен за допомогою сніговика проводять жеребкування учасників конкурсу.

Фото телеграфного агентства Лехтикува\\Укрінформ.