У Дніпропетровському національному університеті відбулася Всеукраїнська нарада директорів бібліотек ВНЗ ІІІІV рівнів акредитації, в якій взяли участь близько 300 керівників книгозбірень країни.

Система налічує 362 бібліотеки, з них 232 у державній і комунальній власності. На сьогодні більшість компютеризовані та мають компютерні мережі. Щорічно зростає фонд електронних підручників (на 2006 рік понад 145 тисяч примірників). Протягом двох років книжні фонди ВНЗ поповнилися за рахунок державного бюджету. Завдяки цьому вища школа отримала 149 підручників і посібників накладом 900 тисяч примірників на 18 мільйонів гривень. З природничо-математичного та інженерно-технічного напрямів видано 84 навчальні книги.

Міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко зазначив, що університетські бібліотеки повинні перетворитися на сучасні потужні інформаційні центри, які мають стати активним учасником освітнього процесу. Введення кредитно-модульної системи навчання передбачає 50 відсотків навчального часу для самостійної роботи студентів.

Міністр поставив стратегічні завдання: компютеризація бібліотек, створення локальних мереж, підключення до Інтернету, входження до загальноуніверситетської мережі; формування електронних каталогів друкованих видань, дисертацій, статей, публікацій, що зберігаються у фонді бібліотеки; створення сайтів бібліотек; розробка та впровадження програм з основ інформаційних знань.

Торік розроблено та затверджено Державну програму «Інформаційні та комунікаційні технології в освіті і науці» на 2006—2010 роки. З її допомогою Міністерство освіти і науки вирішуватиме питання інформатизації освітньої галузі.

На знімку: у бібліотеці Бердянської школи-інтернату не так просторо, як у вузівській.

Фото Івана ІЛЛЯША.