Відомо, що однією з найгостріших соціальних проблем в нашому суспільстві є повернення громадянам знецінених заощаджень радянського періоду.

На жаль, держава вкрай незадовільно і непослідовно виконує свої боргові зобовязання перед співвітчизниками.

Як видно з інформації Рахункової палати України, протягом минулого року до громадян не надійшло понад 330 млн. грн. із 600 млн. грн., передбачених в державному бюджеті на ці цілі. Заради справедливості варто відзначити, що конкретно і предметно поверненням заощаджень в 2006 році зайнявся нинішній коаліційний уряд, затвердивши 14 серпня, тобто в перші дні свого існування, порядок повернення заощаджень, а до серпня минулого року громадянам України не було повернуто жодної гривні.

Аналогічною є ситуація з поверненням коштів НАСК «Оранта» та інших боргових зобовязань держави.

Висловлюючи своє занепокоєння з цього приводу, Політвиконком СПУ та фракція СПУ у Верховній Раді України вимагають від уряду зробити належні висновки, посилити контроль за своєчасним і планомірним перерахуванням коштів, передбачених в державному бюджеті України на 2007 рік на повернення заощаджень громадян, вміщених в установи Ощадбанку та НАСК «Оранта» до 1992 року, та компенсацію втрат від знецінення даних грошових заощаджень.

Політвиконком СПУ та фракція СПУ у Верховній Раді України рекомендують Кабінету Міністрів України прискорити внесення на розгляд парламенту проекту закону про внесення змін до Закону України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» в частині прискорення повернення цих заощаджень з використанням досвіду країн СНД у даному питанні.

Для захисту прав громадян при розгляді проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» передбачити збільшення бюджетних призначень на повернення заощаджень громадян на суму коштів, які не були використані у 2006 році. Тобто 330 млн. грн., які не були повернуті в минулому році, не повинні пропасти. Вони мають бути приплюсовані до вже передбаченої в держбюджеті на 2007 рік суми.

Для визначення достовірних та реальних даних щодо зобовязань держави перед вкладниками колишнього Ощадбанку СРСР та застрахованими особами і страхувальникам колишнього Держстраху СРСР доручити Ощадбанку та НАСК «Оранта» провести інвентаризацію всіх рахунків та договорів страхування і створити відповідні електронні реєстри вкладників і страхувальників, передбачивши відповідне фінансування з держбюджету.

Своїми конкретними діями у цьому напрямі уряд має продемонструвати прагнення предметно зайнятися вирішенням проблеми повернення громадянам їх знецінених заощаджень.

14 березня 2007 р.